Vesti
Religija

Janjić: Mir u svetu i na KiM

„Da mir vlada svuda na svetu i ovde na Kosovu i Metohiji među svim ljudima“, poručio je iguman Visokih Dečana otac Sava Janjić nakon Božićne liturgije u ovom manastiru.
Janjić: Mir u svetu i na KiM
Marko Đurić, otac Sava Janjić i Dalibor Jevtić u Visokim Dečanima (Foto screenshoot)

Prazničnu Božićnu liturgiju u manastiru Visoki Dečani služio je Iguman dečanski otac Sava Janjić koji je istakao da se danas proslavlja veliki praznik mira koji treba da nas uči ljubavi, zajednici, solidarnosti i saosećanju prema drugima, a posebno prema onima koji su izbegli.

„Gospod Hristos je sam bio prvi izbeglica i treba da se saosećamo u ovom trenutku sa svima onima koji stradaju u svetu, koji su daleko od svojih domova, ali koji imaju u svom srcu veru i nadu u Boga. Da mir vlada svuda u svetu i ovde na Kosovu i Metohiji među svim ljudima jer sve nas je Bog stvorio da budemo deca Gospodnja“, kazao je otac Sava.

Poruke mira iz Visokih Dečana uputio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Ovde u Visokim Dečanima na Kosovu i Metohiji vidi se i nalazi recept za našu nacionalnu državnu i društvenu obnovu. I kada dođete ovde vidite da se odavde vide ne samo Beograd, Podgorica i Banjaluka, nego i Moskva, Kijev i Minsk, Vladivostok pa i Jerusalim u kome se danas obeležava najradosniji hrišćanski praznik. Svima čestitam Božić i odavde iz Visokih Dečana šaljemo naše molitve, našu ljubav svoj našoj pravoslavnoj i srpskoj braći širom sveta“, kazao je Đurić.

Proslavljanju Božića u manastiru Visoki Dečani prisustvovalo je desetine vernika, među kojima i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Jevtić je uz božićnu čestitku izrazio želju da svi oni koji su se sa Kosova raselili, sledećeg Božića, ovaj praznik proslave na svojim ognjištima i u svojim domovima, pozivajući komšije Albance da u tome pomognu.

„I danas želimo da pošaljemo poruku mira, poruku suživota jer smatram da možemo zajedno da živimo na ovim prostorima, da u miru zajedno izgradimo bolju budućnost koja treba da bude drugačija od one koja nam je ne tako davna prošlost bila. Još jednom svima srećan Božić, da ovaj praznik proslavimo u miru i da sledeći Božić dočekamo kao što sam već rekao u većem broju, tu pre svega mislim na one koje su se raselili“, rekao je ministar Jevtić.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022