Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki Petak

Veliki petak je obeležen u manastiru Gračanica iznošenjem Plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista u grob. Stotinak vernika prisustvovalo je bogosluženju sveštenstva manastira.

Podeli ovaj članak sa:
 • Celivanje plaštanice u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Nakon bogosluženja, odnosno carskog časa, sveštenici manastira izneli su plaštanicu koja simbolizuje platno u koje je Isus Hrist umotan nakon što je skinut sa krsta na koji je razapet.

“Josif iz Arimateje je Isusa, kada je preminuo, skinuo sa krsta, pomazao ga uljima i alojom i umotao ga u platno nakon čega je odnešen u grobnicu. Kada su apostoli u nedelju ujutru, nakon vaskrsenja Isusa Hrista, došli na njegov grob, našli su plaštanicu u koju je bio umotan. Plaštanica je dokaz da je Isus Hrist Vaskrsao“, kaže otac Darko Marinković.

Plaštanica u koju je Isus Hrist bio umotan danas se nalazi u Torinu u Italiji, objašnjava otac Darko.

“Nad ovim platnom je izvršena provera autentičnosti nakon čega je, na osnovu mnogih istraživanja, utvrđeno da je to ta plaštanica u koju je Isus Hrist bio umotan“, rekao je otac Darko.

Stotinak vernika je u tišini nakon bogosluženja celivalo plaštanicu.

Meštani poručuju da na Veliki Petak, ali i u ostalim danima treba poštovati svoju veru.

“Podržati veru je najveća čast i zadovoljstvo. Treba poštovati i kulturno nasleđe. Naravno, moramo poštovati svoju decu, najbliže i našu budućnost“, navodi Brankica Kostić iz Gračanice.

Veliki petak je poslednji i najznačajniji dan u Velikoj ili stradalnoj nedelji kada se u crkvama ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u danima Stradanja.

Ostale vesti

 • Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".

 • Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena svečano je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane