Vesti
Religija

Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki Petak

Veliki petak je obeležen u manastiru Gračanica iznošenjem Plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista u grob. Stotinak vernika prisustvovalo je bogosluženju sveštenstva manastira.
Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki Petak
Celivanje plaštanice u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Nakon bogosluženja, odnosno carskog časa, sveštenici manastira izneli su plaštanicu koja simbolizuje platno u koje je Isus Hrist umotan nakon što je skinut sa krsta na koji je razapet.

“Josif iz Arimateje je Isusa, kada je preminuo, skinuo sa krsta, pomazao ga uljima i alojom i umotao ga u platno nakon čega je odnešen u grobnicu. Kada su apostoli u nedelju ujutru, nakon vaskrsenja Isusa Hrista, došli na njegov grob, našli su plaštanicu u koju je bio umotan. Plaštanica je dokaz da je Isus Hrist Vaskrsao“, kaže otac Darko Marinković.

Plaštanica u koju je Isus Hrist bio umotan danas se nalazi u Torinu u Italiji, objašnjava otac Darko.

“Nad ovim platnom je izvršena provera autentičnosti nakon čega je, na osnovu mnogih istraživanja, utvrđeno da je to ta plaštanica u koju je Isus Hrist bio umotan“, rekao je otac Darko.

Stotinak vernika je u tišini nakon bogosluženja celivalo plaštanicu.

Meštani poručuju da na Veliki Petak, ali i u ostalim danima treba poštovati svoju veru.

“Podržati veru je najveća čast i zadovoljstvo. Treba poštovati i kulturno nasleđe. Naravno, moramo poštovati svoju decu, najbliže i našu budućnost“, navodi Brankica Kostić iz Gračanice.

Veliki petak je poslednji i najznačajniji dan u Velikoj ili stradalnoj nedelji kada se u crkvama ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u danima Stradanja.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022