Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki Petak

Veliki petak je obeležen u manastiru Gračanica iznošenjem Plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista u grob. Stotinak vernika prisustvovalo je bogosluženju sveštenstva manastira.

Podeli ovaj članak sa:
 • Celivanje plaštanice u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Nakon bogosluženja, odnosno carskog časa, sveštenici manastira izneli su plaštanicu koja simbolizuje platno u koje je Isus Hrist umotan nakon što je skinut sa krsta na koji je razapet.

“Josif iz Arimateje je Isusa, kada je preminuo, skinuo sa krsta, pomazao ga uljima i alojom i umotao ga u platno nakon čega je odnešen u grobnicu. Kada su apostoli u nedelju ujutru, nakon vaskrsenja Isusa Hrista, došli na njegov grob, našli su plaštanicu u koju je bio umotan. Plaštanica je dokaz da je Isus Hrist Vaskrsao“, kaže otac Darko Marinković.

Plaštanica u koju je Isus Hrist bio umotan danas se nalazi u Torinu u Italiji, objašnjava otac Darko.

“Nad ovim platnom je izvršena provera autentičnosti nakon čega je, na osnovu mnogih istraživanja, utvrđeno da je to ta plaštanica u koju je Isus Hrist bio umotan“, rekao je otac Darko.

Stotinak vernika je u tišini nakon bogosluženja celivalo plaštanicu.

Meštani poručuju da na Veliki Petak, ali i u ostalim danima treba poštovati svoju veru.

“Podržati veru je najveća čast i zadovoljstvo. Treba poštovati i kulturno nasleđe. Naravno, moramo poštovati svoju decu, najbliže i našu budućnost“, navodi Brankica Kostić iz Gračanice.

Veliki petak je poslednji i najznačajniji dan u Velikoj ili stradalnoj nedelji kada se u crkvama ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događalima u danima Stradanja.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane