Vesti
Religija

Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak

Iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista u grob, u manastiru Gračanica obeležen je Veliki petak.
Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak
Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak (Foto Kim)

Pravoslavni hrišćani i crkva obeležavaju danas Veliki petak, dan kada je po verovanju razapet Isus Hristos na krstu na Golgoti.

U manastiru Gračanica ovaj dan je obeležen iznošenjem plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista u grob.

Jevanđelje po Mateju čitao je sveštenik Sveta Trajković.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Danas se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, a sedmica uoči ovog praznika poznata je kao Strasna ili Velika nedelja.

Uskrs je "pokretan" praznik, koji se ne praznuje svake godine istog datuma.

Pravoslavni Uskrs nikad ne može pasti pre Blagovesti, kao ni posle Đurđevdana.Ostale vesti

Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021
Petković na Vaskrs u Babinom Mostu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković proveo je Vaksršnje jutro u Babinom Mostu, gde je deci iz ovog sela u crkvenoj porti darivao vaskršnja jaja.
  • 02.05.2021