Vesti
Religija

Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak

Iznošenjem plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista Spasitelja u grob, u manastiru Gračanica je obeležen Veliki petak.
Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki petak
Iznošenje plaštanice, manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

Službu u manastiru vernici su mogli da prate na Fejsbuk stranici Eparhije raško-prizrenske.

U službi su učesvovali sveštenici i monahinje manastira Gračanica, a služio je episkop Teodosije.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, a sedmica uoči ovog praznika poznata je kao Strasna ili Velika nedelja.

Ovogodišnji Vaskrs, pravoslavni vernici će, zbog pandemije virusa Kovid-19, obeležiti u svojim domovima bez previše kontakata.

Kako smo ranije danas saznali u Eparhiji raško-prizrenskoj, službe će biti u danima praznika, ali samo za sveštenstvo.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020