Vesti
Religija

Iznošenjem Plaštanice obeležen Veliki petak

Iznošenjem Plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista u grob, u manastiru Gračanica obeležen Veliki petak.
Iznošenjem Plaštanice obeležen Veliki petak
Iznošenje Plaštanice (Foto Kim)

Hrišćani koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je po verovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti.

U manastiru Gračanica ovaj dan je obeležen iznošenjem Plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista u grob. Ovom činu prisustvovalo je više od pedeset vernika koji su nakon iznošenja i celivali plaštanicu.

Sveštenik Darko Marinković kaže da današnji dan za sve pravoslavne hrišćane predstavlja dan žalosti.

„Na današnji dan je Hristos prvo predat u ruke razbojnika, a potom je razapet, i posle toga je umro. Na današnji dan izvršili smo službu na kojoj je simbolično Hristos skinut sa krsta, a kasnije smo izneli Plašatnicu sa njegovim likom. Plaštanica simbolizuje platno u koje je gospod Isus Hristos bio umotan, a pre toga pomazan mirisima i uljima“, objašnjava sveštenik.

Za današnji dan je propisan jedan od najstrožijih vidova posta kaže sveštenik.

„Poklanjanje Plaštanici traje do nedelje ujutru do Vaskrsenja, kada se ona svečano sklanja, dok će vaskršnja služba početi u ponoć sa subote na nedelju“.

Igor Stanković sada direktor "Kombank dvorane" u Beogradu je iz Uroševca otišao 1999. godine. Posle 20 godina je ponovo došao kako bi deci pokazao odakle vode poreklo, kaže da su emocije jako velike.

“I posle 20 godina emocije su jako prisutne. Došli smo na jedno od najsvetijih mesta na Kosovu i Metohiji u manastiru Gračanica. Nedelju ćemo provesti u Uroševcu, u crkvi u kojoj sam kršten, za koju me sve emocije i uspomene vezuju, pričešće će takođe biti u nedelju, tako da sam jako uzbuđen i srećan”, kaže Stanković.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Danas se posti. Običaj je da se na Veliki petak farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, a sedmica uoči ovog praznika poznata je kao Strasna ili Velika nedelja.

Uskrs je "pokretan" praznik, koji se ne praznuje svake godine istog datuma.

Pravoslavni Uskrs nikad ne može pasti pre Blagovesti, kao ni posle Đurđevdana.

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022