Imami optuženi za terorizam

Protiv glavnog imama Islamske zajednice u Peći, Enesa Goge, nekadašnjeg imama improvizovane džamije u Prištini, Bedrija Robaja, kao i prizrenskih imama, Idriza Biljibanija i Mazljama Mazljamija, danas je podignuta optužnica zbog terorizma, potvrđeno je iz kosovskog tužilaštva.

Podeli ovaj članak sa:
  • Optuženi (Foto Kossev)

Optužnica je podignuta i protiv političara i člana islamske političke stranke "Lisba", Fuada Ramićija.

Svi optuženi hapšeni su još 2014. godine, u široj akciji Kosovske policije protiv verskog ekstremizma, kada je privedeno ukupno 15 lica od kojih čak 12 imama.

Prema navodima optužnice, Robaj i Biljibani se terete da su počinili delo "podsticanje na izvršenje dela terorizma".

Enes Goga i Mazljam Mazljami terete se za izazivanje mržnje, ili netrpeljivosti, na nacionalnoj, rasnoj, verskoj ili etničkoj osnovi, dok se Ramići optužuje da je počinio delo "poziv na otpor".

Dodaje se i da je protiv nekoliko ranije osumnjičenih za ista krivična dela, zbog nedostatka dokaza - istraga prekinuta.

Četvorica imama i Ramići su, zbog dela koja im se od danas i zvanično stavljaju na teret, hapšeni još 2014. godine, u grupi od 15 lica, a tokom šire akcije Kosovske policije u borbi protiv verskog ekstremizma i regrutovanja kosovskih Albanca za rat u Siriji i Iraku na strani ISIS-a i Al-Nusre.

Među ovom grupom uhapšenih tada se nalazio i predavač na Fakultetu islamskih studija u Prištini i imam Velike džamije u istom gradu - Šefćet Krasnići, protiv kojeg, međutim, nije podignuta optužnica, zbog, kako navode kosovski mediji, nedostatka dokaza.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane