Vesti
Religija

Imami optuženi za terorizam

Protiv glavnog imama Islamske zajednice u Peći, Enesa Goge, nekadašnjeg imama improvizovane džamije u Prištini, Bedrija Robaja, kao i prizrenskih imama, Idriza Biljibanija i Mazljama Mazljamija, danas je podignuta optužnica zbog terorizma, potvrđeno je iz kosovskog tužilaštva.
Imami optuženi za terorizam
Optuženi (Foto Kossev)

Optužnica je podignuta i protiv političara i člana islamske političke stranke "Lisba", Fuada Ramićija.

Svi optuženi hapšeni su još 2014. godine, u široj akciji Kosovske policije protiv verskog ekstremizma, kada je privedeno ukupno 15 lica od kojih čak 12 imama.

Prema navodima optužnice, Robaj i Biljibani se terete da su počinili delo "podsticanje na izvršenje dela terorizma".

Enes Goga i Mazljam Mazljami terete se za izazivanje mržnje, ili netrpeljivosti, na nacionalnoj, rasnoj, verskoj ili etničkoj osnovi, dok se Ramići optužuje da je počinio delo "poziv na otpor".

Dodaje se i da je protiv nekoliko ranije osumnjičenih za ista krivična dela, zbog nedostatka dokaza - istraga prekinuta.

Četvorica imama i Ramići su, zbog dela koja im se od danas i zvanično stavljaju na teret, hapšeni još 2014. godine, u grupi od 15 lica, a tokom šire akcije Kosovske policije u borbi protiv verskog ekstremizma i regrutovanja kosovskih Albanca za rat u Siriji i Iraku na strani ISIS-a i Al-Nusre.

Među ovom grupom uhapšenih tada se nalazio i predavač na Fakultetu islamskih studija u Prištini i imam Velike džamije u istom gradu - Šefćet Krasnići, protiv kojeg, međutim, nije podignuta optužnica, zbog, kako navode kosovski mediji, nedostatka dokaza.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
  • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

  • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

  • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
  • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

  • 18.01.2023