Vesti
Religija

Ilarion: Zablagodarimo Bogu koji nas je primio u svoj život, svoj dom

Tradicionalnim pozdravom: „Bog se javi“, iguman manastira Draganac otac Ilarion pozdravio je  više od stotinu vernika koji su danas prisustovali liturgiji služanoj u čast jednog od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljenja.
Ilarion: Zablagodarimo Bogu koji nas je primio u svoj život, svoj dom
Otac Ilarion (Foto Puls)

Ilarion je pozvao prisutne da zablagodarimo bogu koji nas je primio u svoj život, u svoj dom.

„Postavlja nam trpezu da jedemo, čisti nas, omiva nas, brine o nama, daje nam kao otac koji nas voli sve što nam je potrebno“, poručio je otac Ilarion.

Po njegovim rečima, mi, nažalost, nismo svesni dara koji nam je dat, nismo svesni da smo omiveni i očišćeni, da su nam otvorena vrata u večni život.

„Nismo svesni da ono što sada doživljavamo da je zapravo život samoga gospoda Hrista stradalog i vaskrslog, prethodno krštenog, vaznesenog na nebesa, koji sedi sa desne strane oca i koji nam u svetoj liturgiji dolazi u susret. Sećajmo se toga i čistimo svoj um. Kao što smo se krštenjem očistili greha, tako treba, uz blagodati božje, koja nas je osenila i vodokrštenje, da svakoga dana čistimo svoje pomisli i da imamo samo jednu misao: sve naše sile životne da budu usmerene samo na gospoda Isusa Hrista, jer u njemu je sva punoća božanstva telesnog. U njemu je sve što nam je potrebno, a to možemo da vidimo samo ako imamo duha svetog“, rekao je u besedi otac Ilarion.

Liturgiji u manastiru Draganac prisustovalo je više od stotinu vernika, a devet srpskih porodica iz Kosovskog Pomoravlja prijavilo se „kumstvo“ ove godine, u čijim će se domovima nalaziti časni krst, donoseći mir, ljubav i sreću svim ukućanima.Ostale vesti

Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020
U Goraždevcu obeležena školska slava Sveti Sava
Svetosavskom himnom i kraćim kulturno-umetničkim programom obeležena je školska slava Sveti Sava u Goraždevcu.
  • 27.01.2020
Gračanica: Da se ugledamo na Svetog Savu
Povodom Savindana u manastiru Gračanica služena je sveta arhijerejska liturgija. Praznik koji škole proslavljaju kao školsku slavu, u osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici obeležen je priredbom i osveštavanjem novih školskih prostorija.
  • 27.01.2020
Obeležena hramovna slava u crkvi Svetog Save u južnom delu Mitrovice
Sveta liturgija povodom obeležavanja hramovne slave, služena je danas u crkvi Svetog Save u južnom delu Mitrovice.
  • 27.01.2020
Danas je Sveti Sava, školska slava
Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.
  • 27.01.2020