Vesti
Religija

Ilarion: Zablagodarimo Bogu koji nas je primio u svoj život, svoj dom

Tradicionalnim pozdravom: „Bog se javi“, iguman manastira Draganac otac Ilarion pozdravio je  više od stotinu vernika koji su danas prisustovali liturgiji služanoj u čast jednog od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljenja.
Ilarion: Zablagodarimo Bogu koji nas je primio u svoj život, svoj dom
Otac Ilarion (Foto Puls)

Ilarion je pozvao prisutne da zablagodarimo bogu koji nas je primio u svoj život, u svoj dom.

„Postavlja nam trpezu da jedemo, čisti nas, omiva nas, brine o nama, daje nam kao otac koji nas voli sve što nam je potrebno“, poručio je otac Ilarion.

Po njegovim rečima, mi, nažalost, nismo svesni dara koji nam je dat, nismo svesni da smo omiveni i očišćeni, da su nam otvorena vrata u večni život.

„Nismo svesni da ono što sada doživljavamo da je zapravo život samoga gospoda Hrista stradalog i vaskrslog, prethodno krštenog, vaznesenog na nebesa, koji sedi sa desne strane oca i koji nam u svetoj liturgiji dolazi u susret. Sećajmo se toga i čistimo svoj um. Kao što smo se krštenjem očistili greha, tako treba, uz blagodati božje, koja nas je osenila i vodokrštenje, da svakoga dana čistimo svoje pomisli i da imamo samo jednu misao: sve naše sile životne da budu usmerene samo na gospoda Isusa Hrista, jer u njemu je sva punoća božanstva telesnog. U njemu je sve što nam je potrebno, a to možemo da vidimo samo ako imamo duha svetog“, rekao je u besedi otac Ilarion.

Liturgiji u manastiru Draganac prisustovalo je više od stotinu vernika, a devet srpskih porodica iz Kosovskog Pomoravlja prijavilo se „kumstvo“ ove godine, u čijim će se domovima nalaziti časni krst, donoseći mir, ljubav i sreću svim ukućanima.Ostale vesti

Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020
Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja
Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.
  • 22.05.2020
Danas je praznik posvećen Svetom Nikoli
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.
  • 22.05.2020
Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja
Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.
  • 14.05.2020
Episkop Teodosije osudio hapšenja u Nikšiću
Episkop Teodosije osudio je sinoćnje hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Iz Eparhije raško-prizrenske navode da ovaj čin „duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta“.
  • 13.05.2020