Vesti
Religija

Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Iguman Janjić je u postu na Tviteru istakao da se vekovima monaštvo i verni narod molio u svetinjama na Kosovu, susrećući se sa Bogom i jedni sa drugima.

„Niti smo ukrali niti ćemo ukrasti imovinu drugih. Ali, nećemo dozvoliti da nas u kući neko naziva lopovima“, poručio je Janjić.

Janjić je reagovao na nedavni tekst Kohe u kojem se navodi da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji i da je u pitanju "drevno albansko nasleđe" nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

 

 Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021