Vesti
Religija

Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa

Prvi radosni pozdrav Mir Božji Hristos se rodi na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božića iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine.
Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa
Božić u hramu Hrista Spasa (Foto Ž Rakočević)

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je u ovaj  hram i uneo badnjak uz pevanje božićnih tropara.
 
Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božić služeno u hramu i da su se u njemu čule božićne pesme.
Episkop Teodosije je u hram Hrista Spasa došao rano jutros u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i vernika.
 
Nakon unošenja badnjaka i službe u oltaru nezavršene crkve episkop je poručio da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od greha i straha i smrti.
 
“Došli smo u hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo “Hristos se rodi” u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mučeničkom hramu. Hramu koji je zatvoren, zaključan od nekoga da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu”, rekao je episkop Teodosije.  
 
On je dodao da današnji pozdrav Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, jer podseća da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire  širom Kosova i Metohije.
 
“Ne smemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju  na kojoj živimo”, kazao je Teodosije.
 
Hram u Pristini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još  uvek nepoznati počinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zaključao crkvu. 
 
Jutros su u Prištinu došli i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Pristini Dejan Pavićević.
 
“Na ovo božićno jutro šaljemo poruku mira sa jednom isprženom rukom pomirenja, ali rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanacca, isto kao što ih više nema ovom hramu”, rekao je Dejan Pavićević. 
 
Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.
 
“Želimo daživomo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da nećemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve”, rekao je Stojanović.



Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020