Vesti
Religija

Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa

Prvi radosni pozdrav Mir Božji Hristos se rodi na Kosovu i Metohiji upućen je ovog Božića iz Hrama Hrista Spasa u centru Prištine.
Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa
Božić u hramu Hrista Spasa (Foto Ž Rakočević)

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa dvadesetak vernika i sveštenstvom došao je u ovaj  hram i uneo badnjak uz pevanje božićnih tropara.
 
Ovo je prvi put od 1999. godine da je za Božić služeno u hramu i da su se u njemu čule božićne pesme.
Episkop Teodosije je u hram Hrista Spasa došao rano jutros u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i vernika.
 
Nakon unošenja badnjaka i službe u oltaru nezavršene crkve episkop je poručio da je ovo praznik radosti i mira i praznik koji oslobađa od greha i straha i smrti.
 
“Došli smo u hram Hrista Spasa ovde u Prištini, jer smo imali želju da prvo “Hristos se rodi” u našoj eparhiji izgovorimo u ovom svetom, ali i mučeničkom hramu. Hramu koji je zatvoren, zaključan od nekoga da ne bi sveštenici i pravoslavni vernici ulazili u njega i isto tako hramu koji se nalazi u gradu gde danas nema pravoslavnih Srba. Samo je desetina ostala i oni žive u strahu”, rekao je episkop Teodosije.  
 
On je dodao da današnji pozdrav Hristos se rodi iz hrama Hrista Spasa ima poseban značaj i poruku za sve koji žive na Kosovu i Metohiji i sve Srbe širom sveta, jer podseća da ne smemo zaboraviti i ostale naše hramove i manastire  širom Kosova i Metohije.
 
“Ne smemo zaboraviti ni ovaj grad ni svetu kosovsko-metohijsku zemlju  na kojoj živimo”, kazao je Teodosije.
 
Hram u Pristini je mnogo puta skrnavljen i devastiran, a eparhija raško prizrenska je prošle jeseni uredila dvorište i unutrašnjost crkve. Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre oko mesec dana kada su još  uvek nepoznati počinioci promenili katance na ulaznim vratima i onemogućili ulaz u Hram. Episkop Teodosije danas je postavio nove katance i zaključao crkvu. 
 
Jutros su u Prištinu došli i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i oficir za vezu Beograda u Pristini Dejan Pavićević.
 
“Na ovo božićno jutro šaljemo poruku mira sa jednom isprženom rukom pomirenja, ali rukom na kojoj nema ni lanaca ni katanacca, isto kao što ih više nema ovom hramu”, rekao je Dejan Pavićević. 
 
Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović kaže da je iz Prištine danas poslata poruka mira.
 
“Želimo daživomo u ljubavi i miru sa svima, ovo je poruka da nećemo odustati ni od jednog svog kamena gde god se nalazio, a kamoli od naše crkve”, rekao je Stojanović.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022