Vesti
Religija

Hrist i prijateljstvo: Bez tajni, jednakost u odnosu, spremnost na žrtvu, smelost

Isus Hrist je istina koja je sabirala prijatelje - jedna je u nizu poruka sa predavanja "Čemu nas uči prijateljstvo? O Gospodu Isusu i Lazaru iz Vitanije“.

Hrist i prijateljstvo: Bez tajni, jednakost u odnosu, spremnost na žrtvu, smelost
Predavanje u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Predavanje je održano na Lazarevu subotu u Kosovskoj Mitrovici, u sali pri gradskom hramu Svetog Dimitrija. Bilo je fokusirano na to kako je izgledalo prijateljstvo između Isusa i njegovih poklonika, među kojim je i Lazar iz Vitanije kojeg je vaskrsao, te čemu nas uči o prijateljstvu.

"Kad čitamo stari zavet tamo se retko govori o prijateljstvima i prijateljstvo nije motiv koji se često provlači", objašnjava doktor teoloških nauka, Andrej Jeftić.

Bog kada se odnosi prema Izrailju, Izrailj se uvek posmatra kao sluga Božji, jer Bog je Tvorac, Gospodar, a narod je sluga Božiji, dodaje Jeftić.

"Ali takođe vidimo u Starom zavetu da postoje ličnosti koje se u jednom trenutku nazivaju prijateljima Božijim", objašnjava.

Među tim ličnostima su Avram, kao i Mojsije sa kojim je imao poseban status u odnosu na ostale vernike, odnosno eksluzivan odnos, kojeg Bog tretira kao svog prijatelja.

"U Novom zavetu zapravo je slika dosta drugačija. I tu vidimo da na nekoliko mesta u Novom zavetu Isus govori i obraća se apostolima kao svojim prijateljima" - kaže Jeftić.

Tako u Lukinom jevanđelju Isus poručuje: "Kažem vama, prijateljima svojim, ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a potom ne mogu ništa više učiniti".

U Jovanovom jevanđelju Isus opraštajući se od apsotola pre stradanja daje konačno svoju novu zapovest - više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna šta radi Gospodar njegov, nego sam vas nazvao prijateljima.

"U to Novom zavetu mi smo uzdignuti iz statusa sluga i sada postajemo prijatelji Božiji, jer nas tako Isus naziva" - dodaje Jeftić.

Zanimljivo je i da Jevanđelje razlikzuje tri tipa ljubavi - eros, filija i agapi - najuzvišenija ljubav, duhovna ljubav.

A primer prijateljskih odnosa ogleda se i u Petrovom odricanju od Hrista.

"Kada Hristos pita Petra tri puta - Petre ljubiš li me, a Petar mu odgovara - ti znaš da te volim, Hristos koristi upravo ovaj izrazi agapi. Agapas me? Odnosno ljubiš li me, a on - Gospode ti znaš da te volim, koristeći izraz koji se koristi za ljubav - filija".

"U tome vidimo da zapravo je ta prijateljska ljubav čak uzvišeniji oblik ljubavi koji je Hristos uspostavio među svojim učenicima, a da agapi stoji kao jedan imperativ koji se makar u minimalnoj meri mora ispuniti. Ono što Hristos zapravo hoće od Petra je da ga ptovrdi kao svog prijatelja", dodaje Jeftić.

"U trenutku kada Isus formira novu zajednicu, novi Izrailj, novi zavet, ustanovljuje zajednicu kao zajednicu između prijatelja, a prijateljska ljubav vezivno je tkivo zajednice", pojašnjava.

Precizira i šta konstituiše prijateljstki odnos, ilustrujući primerima iz zaveta, a to su - da nema tajni, jednakost u odnosu, spremnost na žrtvu, kao i svojevrsna smelost.

Ovo predavanje bilo je šesto u ciklusu duhovnih večeri, koje Eparhija raško-prizrenska u saradnji sa Crkvenom opštinom Kosovsko-mitrovičkom organizuje.Ostale vesti

Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022
Počeo Petrovski post
Post Svetih Apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji počeo je danas. Ove godine traje tri sedmice i jedan dan.
  • 20.06.2022
Trojičin dan obeležen u selu Vrbičane kod Prizrena
Posle trojičindanske liturgije koju je služio iguman Mihailo u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, pedesetak raseljenih Srba iz planinskog sela Vrbičane se uputilo u svoje selo da obeleže slavu crkve posvećene prazniku silaska Svetoga Duha na apostole u narodu poznatijem kao Svete Trojice.
  • 13.06.2022
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
  • 12.06.2022
Danas su Svete Trojice, zašto se nose venčići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

  • 12.06.2022
Desetak Srba obišlo groblje u Prištini na Zadušnice
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Kao i ranijih godina, u većem delu grobljanske parcele primetan je korov, a još uvek se mogu videti i polomljeni ili oštećeni nadgrobni spomenici.
  • 11.06.2022