Hramovna slava Pećke Patrijaršije: Kolo oko manastira

Zaorila se pesma i zaigralo kolo u porti Pećke Patrijaršije, gde je danas obeležena hramovna slava – Pokrov Presvete Bogorodice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Slava u Pećkoj Patrijašiji (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju je služio vladika Raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana manastira Hilandar Metodija i Visokih Dečana Save, kao i monaštva i sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve.

Na Svetoj liturgiji se okupilo oko četiri stotine vernika iz povratničkih sela u Metohiji, sa Kosova, ali i iz ostalih delova Srbije i Crne Gore.

Na današnji praznik rukopoložen je u čin đakona Jovan Cvetković iz Pasjana.

„Crkva Hristova se stalno obnavlja. Tako i u našoj Eparhiji ovde na Kosovu i Metohiji umnožavaju se slzužitelji Božiji, što je dobar znak braćo i sestre. Znači da smo živa Crkva i da nećemo posustati na našem putu, uskom tesnom krsnom putu, koji vodi ka Hristu, koji vodi ka večnom životu“, rekao je Vladika Teodosije, nakon rukopoloženja.

Vladika Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijiski je rekao da će sutra u Hramu sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa ruskim episkopom Viktorom i igumanom Hilandarskim Metodijem služiti liturgiju, gde će dočekati čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice-Portaitisa ili Vratarka, dar prijatelja iz Rusije i Svete Gore, gde je naslikao Jevanđelist Luka.

„Prestveta Bogorodica nas posećuje, ona koja je moćna, silna, ona koja je strašna neprijateljima našim. Oni, koji hoće srkvu našu da napadaju i da je unište, neće nikada moći, jer Presveta Bogorodica nas štiti, svojim čudotvornim ikonama širom sveta, ali i ovde na Kosovu Metohiji, ovde u Pećkoj Patrijaršiji, ali evo sada i u Kosovskoj Mitrovici biće prisutna kroz svoju čudotvornu ikonu“, rekao je Vladika Teodosije.

Nakon liturgije okupljeni narod igrao je i pevao zajedno uz Ansambl „Venac“, koji je izveo nekoliko igara i pesama iz ovog kraja na opšte oduševljenje svih prisutnih.

Nakon ratnih dešavanja manastir Pećka Patrijaršija je postala značajan centar Srba koji su ostali da žive u ovom delu Metohije. U Manastiru živi oko 20 monahinja. Pećka Patrijaršija je od 2006. godine deo UNESKO-ove kulturne baštine.

 

Ostale vesti

 • Sabor SPC: Kosovo nije samo političko pitanje

  Sabor SPC: Kosovo nije samo političko pitanje

  Srpska pravoslavna crkva izrazila je zabrinutost da se "pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dela KiM iz sastava Srbije i njegovo priznanje kao dela nezavisnog Kosova".

 • Vanredno zasedanje Sabora SPC

  Vanredno zasedanje Sabora SPC

  Prvi put nakon osam godina u Beogradskoj patrijaršiji danas će se okupiti arhijereji na jesenjem, vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, kojim će predsedavati prvi među jednakima, patrijarh Irinej.

 • Na Zadušnice Srbi posetili groblje u južnom delu Mitrovice

  Na Zadušnice Srbi posetili groblje u južnom delu Mitrovice

  Pravoslavni  vernici  iz severnog dela Kosovske Mitrovice  i ove godine na Mitrovdanske  zadušnice posetili su grobove svojih najmilijih u južnom delu grada. Slika ista, oko 80 odsto spomenika porušeno. Uprkos obećanjima, nijedan spomenik nije obnovljen.

 • Danas je Sveta Petka

  Danas je Sveta Petka

  Srpska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Crkva u Lapljem Selu danas proslavlja svoju slavu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane