Hramovna slava, Gračanica puna vernika

U manastiru Gračanica danas je služena arhijerejska liturgija povodom hramovne slave Uspenja presvete Bogorodice. Manastir su danas posetili brojni vernici, među njima gosti iz Beograda, ali i Tajvana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Litija oko manastira (Foto Kim)

Svetu liturgiju je pred velikim brojem vernika služio episkop-raško prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva eparhije i oca Partenona iz Soluna. Liturgija u manastiru Gračanica uveličana je pesmom hora crkve Sveti Dimitrije iz Kosovske Mitrovice.

Episkop raško-prizrenski Teodosije govorio je u svojoj besedi o svetici kojoj je posvećena slava naglasivši na početku da je ovo praznik koji je, prema rečima svetih otaca, drugi Uskrs.

“I ovaj hram ove svete obitelji manastira Gračanica je upravo posvećen presvetoj Bogorodici i njenom uspenju i zato smo sabrani na današnji dan da svi zajedno ovde jednodušno i jednim glasom zapevamo Majci Božjoj”, kazao je vladika Tedosije”.

Slavski kolač ove godine imale su porodice Jovanović i Popović iz Gračanice. Za sledeću godinu prijavilo se troje domaćina, a među njima i Goran Stević iz Gračanice.

“Uzeli smo kolač za dobrobit i zdravlje cele porodice. Prvi put uzimamo kolač za Gospojinu”, kazao je Stević.

Brojni vernici okupili su se danas u manastirskoj porti i crkvi. Više desetina njih obavilo je svetu tajnu pričešća.

“Danas je veliki dan, presrećna sam što sam ovde. Hvala Bogu na svemu i na ovom divnom danu”, kazala je Dušanka, raseljeno lice iz Beograda.

“Svake godine, po tradiciji dolazimo ovamo da se pomolimo Bogu za zdravlje, decu i napredak. Ranije je ovde bilo više naroda, muzike, sada je drugačije”, kazala je Maksimović Petranka iz Radeva.

“Danas imamo kršenje, deca su odlučila da unuku krste danas na veliki praznik”, rekao je Nebojša Dabić iz Gračanice.

Proslavljanju praznika u manastiru Gračanica danas su prisustvovali i gosti iz Beograda. Veroučitelj Darko Nikolić iz OŠ “Miloš Crnjanski” sa svojim koleginicama obilazio je ovih dana manastire po Kosovu. Slava u manastiru Gračanica za njih je poseban događaj.

“Utisci su tako snažni da tek kada dođemo kući i kada napravimo malu discancu od toga šta smo ovde doživeli moći ćemo da donesemo sud o tome. Sve ovo nas je toliko pogodilo da nam je opšti utisak da želimo da se što pre vratimo”, kazao je Nikolić.

Gost manastira bio je i turista sa Tajvana Čen Ju Jan, a njegov utisak za Gračanicu i ostale manastire koje posetio je misterija.

“Sve te freske na zidu i kupole koje su veoma visoke su mistične. Ne mogu da opišem, sve je tako prefinjeno”, naveo je Jan.

Prazničnoj liturgiji prisustvovali su i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane