Vesti
Religija

Groblja i dalje sa porušenim spomenicima

Srbi su danas povodom Zadušnica obišli groblja širom Kosova i Metohije, a na mnogima od njih su zatekli, od ranije, oskrnavljene i porušene nadgrobne spomenike.
Groblja i dalje sa porušenim spomenicima
Zadušnice u južnom delu Mitrovice (Foto TV Most)

Za razliku od prethodnih godina raseljeni Srbi nisu organizovano posetili groblje u Đakovici, a kao razlog su naveli želju da ovoga puta izbegnu provokacije i incidente kojima su izloženi prilikom svake posete ovom gradu iz kojeg su proterani 1999. godine.

Par stotina Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišlo je danas groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Incidenata nije bilo, a pored onih koji su na ovo groblje došli organizovano autobusima bilo je dosta Srba koji su do groblja u južnoj Kosovskoj Mitrovici došli privatnim automobilima.

Na pravoslavnom groblju od 1999. godine do danas porušeno je ili oskrnavljeno oko 70 odsto nadgrobnih spomenika, a groblje je najviše stradalo tokom martovskog pogroma nad Srbima 2004. godine.

Na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosova dva autobusa iz centralne Srbije sa Srbima koji su išli na Zadušnice čekali su oko dva sata nakon čega su nastavili put prema Peći.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022