Vesti
Religija

Gračanica: Zadušnice obeležene uz poštovanje propisanih mera

Građani Gračanice i svih okolnih mesta jutros su, na Mitrovske zadušnice, izašli na groblja i obišli grobove svojih najmilijih.
Gračanica: Zadušnice obeležene uz poštovanje propisanih mera
Groblje u Gračanici (Foto RTV Gračanica)

Posete groblju uglavnom su protekle uz poštovanje svih propisanih mera, tako da je većina građana uglavnom zapalila sveće za upokojene bez velikog zadržavanja.

Nije bilo primetno ni grupisanje, odnosno okupljanje ljudi u većem broju, a prisutne niko nije ometao prilikom ovog čina.

Na ulici je bilo primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije, koji su uglavnom nadgledali da li se poštuju sve mere, kao što su nošenje zaštitnih maski, okupljanje ne više od pet lica i zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Manje prodavnice, pekare i apoteke rade, a ostali objekti biće otvoreni od ponedeljka.

Srbi na Mitrovdanske zadušnice na groblju u Prištini

Na pravoslavnom groblju u Prištini desetak Srba obišlo je grobove svojih najmilijih, da upali sveće i oda počast povodom Mitrovdanskih zadušnica.

Mnogi su odustali i nisu otišli na Zadušnice, zbog mera Vlade Kosova u suzbijanju koronavirusa koje su na snazi do ponedeljka u pet časova ujutru.

Đurđa Drmončić iz Prištine dvadeset godina obilazi grobove svojih najmilijilih.

"Sumračna slika našeg groblja. Neporomenjeno stanje. Na današnji dan mi se ovde okupljamo i nećemo ostaviti naše pretke. Mi njima mnogo dugujemo i to je naša duhovna i moralna obaveza. Ja se nadam da će se stanje promeniti, ali kao što vidite sveti mučenik Dimitrije opominje svet, vidite ceo grad ne radi, prodavnice ne rade, nismo mogli cveće da kupimo, što znači da su se već jednom uzeli u pamet i shvatili da su uzaludne zgrade, stanovi i hoteli, jer ništa nije kao čovek, živo biće, zdravlje, pa sve ostalo", kazala je Drmončić.

Grobove svojih rođaka obišlo je troje članova porodica Maslar iz Grocke. Oni su do 1999. godne živeli u Prištini.

"Moramo da tražimo spomenike i grobove. Ne možemo da nađemo spomenik, jer je bio srušen kada smo bili poslednji put i sada je zaraslo neko trnje", rekao je Vuksan Maslar.

Groblje u Prištini je delimično očišćeno od korova. Oko njega sagrađene su zgrade.

"I dalje je stanje isto. Pogledajte sa jedne strane šut i otpad, sa druge višespratne zgrade. Groblje je imalo dva ulaza i parking. Sada je ovde napravljeno obdanište, a na brdu pored groblja su nekada stručnjaci konstatovali da ne sme da se gradi zbog klizišta, međutim, vidite, to je sve pretvoreno u beton i zgrade. Svaka travka na Kosovu je pretvorena u beton, ali nema ko da živi, pogledajte, sve je prazno", kaže Đurđa Drmončić.Ostale vesti

Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021