Vesti
Religija

Gračanica: Tradicionalno loženje badnjaka u porti manastira

U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak. Time je počelo obeležavanje Badnje večeri.
Gračanica: Tradicionalno loženje badnjaka u porti manastira
Paljenje badnjaka u porti manastira Gračanica (Foto Kim)

I ove godine meštani Gračanice su poželeli mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

“Pre svega, sa željama da budemo svi zdravi i živi, to je najveća želja, sve ostale su sporedne. Badnje veče proslavljam, naravno, u krugu porodice. Imamo svečanu večeru.“, naveo je Miloš Mitrović iz Preoca.

“Božić dočekujem sa željama da budemo svi živi i zdravi, da u novoj godini budemo svi srećni i da nam godina bude uspešna. Badnje veče proslavljam u krugu porodice ”, rekao je Milan Trajković iz Gušterice.

“Puno radosti, sreće i zdravlja želim svima. Božić proslavljam sa svojom porodicom kod kuće”, kazao je Vladica Krstić iz Gračanice.

Ove godine je zbog epidemije koronavirusa izostalo tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Iako je iz Eparhije saopšteno da će loženje badnjaka početi u 17.30, božićno drvo u ovom hramu je zapaljeno znatno ranije. Mnogi vernici su u portu došli u najavljeno vreme, ali su ubrzo napustili manastirsko dvorište pošto je Badnjak već izgoreo.

Sutra, na Božić, će u manastiru biti služena sveta arhijerejska liturgija koju će služiti vladika Teodosije.

Badnjak je večeras naložen i u porti manastira Svetog Dimitrija u Sušici, kao i u dvorištu crkve Svetog Nikole u Prištini.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022