Vesti
Religija

Gračanica: Raspored bogosluženja za praznike

U toku Vaskršnjih praznika u manastirima i crkvama na Kosovu biće služene praznične liturgije, osim na Veliki petak, kada će biti upriličeno iznošenje Plaštanice.
Gračanica: Raspored bogosluženja za praznike
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Na Veliki četvrtak, 13. aprila, u manastiru Gračanica u 08:00 časova služiće se liturgija Svetog Vasilija Velikog, a u produžetku Sveta tajna jeleosvećenja. U 18:00 časova biće odsluženo Jutrenje Velikog petka - čitanje 12 strasnih Jevanđelja.

Na Veliki petak, 14. aprila, u 07:00 časova biće održani Carski časovi, a iznošenje Plaštanice zakazano je za 15:00 sati. U 18:00 časova je Jutrenje Velike subote sa statijama.

Na Veliku subotu, 15. aprila, u 08:00 časova služiće se liturgija Svetog Vasilija Velikog.

Za Uskrs u ponoć biće služena liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, a u 16:00 časova Vtoraja pasha.

Drugi dan Vaskrsa, u ponedeljak 17. aprila, u 08:00 sati je Jutrenje, dok je u 09:00 časova liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Treći dan Vaskrsa, u utorak 18. aprila, 08:00 sati je Jutrenje, a u 09:00 sati liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022