Vesti
Religija

Gračanica: Raspored bogosluženja

Tokom vaskršnjih praznika u manastirima i crkvama na Kosovu biće služene praznične liturgije.
Gračanica: Raspored bogosluženja
Manastir Gračanica (Foto arhiva Kim)

Na Veliku subotu od 8:00 sati služiće se liturgija svetog Vasilija Velikog. U ponoć počinje Vaskršnje jutro i služiće se liturgija svetog Jovana Zlatoustog.

Na dan Vaskrsenja Hristovog, u nedelju će u 5:00 časova u crkvu Svetog Nikole u Prištini biti služena svečana liturgija. U isti dan, na Vaskrs će u manastiru Gračanica u 18:00 časova biti služena Večernja služba.

Drugog dana Vasrksa, u ponedeljak, u manastiru Gračanica će biti služeno jutrenje u 7:00 časova, dok će u 8:00 biti služna liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Na Vaskršnji utorak će u 7:00 časova biti služeno jutrenje. Nakon toga u 8:00 časova uslediće liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Trećeg dana Vaskrsa u 18:00 časova biće održana Večernja služba.

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022