Vesti
Religija

Gračanica puna vernika na Vaskrs

Na Vaskršnje jutro u manastiru Gračanica mnogo je vernika koji dolaze da se pomole Bogu i zapale sveće. Čestitaći međusobno praznik, jedni drugima poklanjaju vaskršnja jaja.

Gračanica puna vernika na Vaskrs
Gračanica na Vaskrs (Foto Kim)

U dvorištu manastira, zadužbini Kralja Milutina, od jutros se čuje graja dece koja trčkaraju oko ovog velelepnog zdanja. Mnogo je vernika koji su došli da zapale sveće i da se pomole Bogu na ovaj veliki praznik.

Osim vernika sa centralnog Kosova u manastiru se mogu videti i manje grupe turista.

Petar Đorđević iz Gračanice doveo je u hram svog prijatelja iz Amerike.

“Ovde je sa mnom moj prijatelj Adijel iz Amerike i došli smo zajedno da proslavimo ovaj najsrećniji hrišćanski praznik koji predstavlja pobedu života nad smrću i dobro nad zlim. Ovo je zaista posebno mesto, iako se manastir nalazi u centru Gračanice ali nekako kad prođete ove zidine i uđete u manastirsko dvoršte koje je prelepo, već se tada oseća mir. Osećate se kao da ste negde van mesta. Ne čuje se ni buka automobila ni sva ta žurba i ovde je zaista prelepo”, kaže Petar za RTV Kim.

Nemanja Jovanović je u manastir došao sa svojom porodicom.

“Pridržavamo se tradicije, u ranim jutarnjim časovima krenuli smo u manastir sa decom da donesmo jaja i da zapalimo sveće i da se podsetimo naše mladosti i naših predaka i da proslavimo Uskrs onako kako dolikuje. Proslavljamo ga u krugu porodice i na najsvečaniji način. To je najradosniji praznik u duši svakog hrišćanina”, kaže Nemanja.

I za porodicu Janićijević ovaj praznik ima veliki značaj. Podjednako mu se raduju i deca i roditelji.

“Praznik proslavljamo u krugu porodice, družimo se sa suprugovom i mojom rodbinom. Prva tri dana ćemo biti kod kuće a pošto je posle 1. maj videćemo da negde prošetamo”, kaže Violeta Janićijević iz Gračanice.

Gračanica je bila prepuna vernika i noćas tokom službe. U punom hramu pročitana je poslanica patrijarha Irineja.

 

 

 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020