Vesti
Religija

Gračanica puna vernika na Vaskrs

Na Vaskršnje jutro u manastiru Gračanica mnogo je vernika koji dolaze da se pomole Bogu i zapale sveće. Čestitaći međusobno praznik, jedni drugima poklanjaju vaskršnja jaja.

Gračanica puna vernika na Vaskrs
Gračanica na Vaskrs (Foto Kim)

U dvorištu manastira, zadužbini Kralja Milutina, od jutros se čuje graja dece koja trčkaraju oko ovog velelepnog zdanja. Mnogo je vernika koji su došli da zapale sveće i da se pomole Bogu na ovaj veliki praznik.

Osim vernika sa centralnog Kosova u manastiru se mogu videti i manje grupe turista.

Petar Đorđević iz Gračanice doveo je u hram svog prijatelja iz Amerike.

“Ovde je sa mnom moj prijatelj Adijel iz Amerike i došli smo zajedno da proslavimo ovaj najsrećniji hrišćanski praznik koji predstavlja pobedu života nad smrću i dobro nad zlim. Ovo je zaista posebno mesto, iako se manastir nalazi u centru Gračanice ali nekako kad prođete ove zidine i uđete u manastirsko dvoršte koje je prelepo, već se tada oseća mir. Osećate se kao da ste negde van mesta. Ne čuje se ni buka automobila ni sva ta žurba i ovde je zaista prelepo”, kaže Petar za RTV Kim.

Nemanja Jovanović je u manastir došao sa svojom porodicom.

“Pridržavamo se tradicije, u ranim jutarnjim časovima krenuli smo u manastir sa decom da donesmo jaja i da zapalimo sveće i da se podsetimo naše mladosti i naših predaka i da proslavimo Uskrs onako kako dolikuje. Proslavljamo ga u krugu porodice i na najsvečaniji način. To je najradosniji praznik u duši svakog hrišćanina”, kaže Nemanja.

I za porodicu Janićijević ovaj praznik ima veliki značaj. Podjednako mu se raduju i deca i roditelji.

“Praznik proslavljamo u krugu porodice, družimo se sa suprugovom i mojom rodbinom. Prva tri dana ćemo biti kod kuće a pošto je posle 1. maj videćemo da negde prošetamo”, kaže Violeta Janićijević iz Gračanice.

Gračanica je bila prepuna vernika i noćas tokom službe. U punom hramu pročitana je poslanica patrijarha Irineja.

 

 

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022