Vesti
Religija

Gračanica: Praznična liturgija u manastiru

U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
Manastir Gračanica, 28. jun 2020. (Foto Kim)

Zbog pandemije kovid-19, ove godine na je Vidovdan došlo manje vernika iz centralne Srbije i regiona. Ispred kapije manastira, predstavnik Eparhije deli maske vernicima koji ih nemaju. Međutim, retki su oni koji se apsolutno pridržavaju epidemiolioških mera na koje su apelovali i predstavnici Eparhije raško-prizrenske, ali i policija, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.

"Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih", rekao je obraćajući se okupljenima u manastirskoj porti episkop Atanasije.

"Kako je rekao hercegovački pesnik Aleksa Šantić ’grobovi naši boriće se s vama’. (Oni) ne mogu graditi svoju budućnost na rušenju grobova, niti na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji", dodao je vladika. 

"Niko nam ga (Kosovo) ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski", zaključio je vladika Atanasije čestitajući vernicima današnji trostruki praznik.
 
Današnjoj liturgiji u Gračanici prisustvuje predsednik Privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić, kao i šef ruske kancelarije Andrej Lisovoj.
 
Iz Eparhije je prethodnih dana apelovano na vernike da ne nose obeležja već, eventualno, ikone svetaca. Ipak, u manastirskoj porti je prisutna i grupa ljudi u majicama sa likom Milunke Savić.
 
Vidovdanske nagrade majkama

Nakon liturgije, majkama sa četvoro i više dece tradicionalno je uručen orden Majka devet Jugovića. Ove godine, podeljena su dva zlatna ordena i čak 14 srebrnih.
 
Sanja Aritonović, majka šest devojčica, nagrađena je zlatnim ordenom. "Osećam se presrećno i ponosno. Pravi je blagoslov imati ovakvu decu", kaže Sanja.
 
Gužva u Gračanici
 
Na ulicama Gračanice prava praznična atmosfera. Kafići u blizini manastira puni su gostiju, a iz njih dopire glasna muzika u kojoj dominiraju pesme sa patriotskom tematikom. 
 
Uprkos gužvi, saobraćaj se odvija neometano, a vidljivo je i prisustvo pripadnika Kosovske policije.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020