Vesti
Religija

Gračanica: Praznična liturgija u manastiru

U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
Manastir Gračanica, 28. jun 2020. (Foto Kim)

Zbog pandemije kovid-19, ove godine na je Vidovdan došlo manje vernika iz centralne Srbije i regiona. Ispred kapije manastira, predstavnik Eparhije deli maske vernicima koji ih nemaju. Međutim, retki su oni koji se apsolutno pridržavaju epidemiolioških mera na koje su apelovali i predstavnici Eparhije raško-prizrenske, ali i policija, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.

"Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih", rekao je obraćajući se okupljenima u manastirskoj porti episkop Atanasije.

"Kako je rekao hercegovački pesnik Aleksa Šantić ’grobovi naši boriće se s vama’. (Oni) ne mogu graditi svoju budućnost na rušenju grobova, niti na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji", dodao je vladika. 

"Niko nam ga (Kosovo) ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski", zaključio je vladika Atanasije čestitajući vernicima današnji trostruki praznik.
 
Današnjoj liturgiji u Gračanici prisustvuje predsednik Privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić, kao i šef ruske kancelarije Andrej Lisovoj.
 
Iz Eparhije je prethodnih dana apelovano na vernike da ne nose obeležja već, eventualno, ikone svetaca. Ipak, u manastirskoj porti je prisutna i grupa ljudi u majicama sa likom Milunke Savić.
 
Vidovdanske nagrade majkama

Nakon liturgije, majkama sa četvoro i više dece tradicionalno je uručen orden Majka devet Jugovića. Ove godine, podeljena su dva zlatna ordena i čak 14 srebrnih.
 
Sanja Aritonović, majka šest devojčica, nagrađena je zlatnim ordenom. "Osećam se presrećno i ponosno. Pravi je blagoslov imati ovakvu decu", kaže Sanja.
 
Gužva u Gračanici
 
Na ulicama Gračanice prava praznična atmosfera. Kafići u blizini manastira puni su gostiju, a iz njih dopire glasna muzika u kojoj dominiraju pesme sa patriotskom tematikom. 
 
Uprkos gužvi, saobraćaj se odvija neometano, a vidljivo je i prisustvo pripadnika Kosovske policije.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020