Vesti
Religija

Gračanica: Praznična liturgija u manastiru

U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
Manastir Gračanica, 28. jun 2020. (Foto Kim)

Zbog pandemije kovid-19, ove godine na je Vidovdan došlo manje vernika iz centralne Srbije i regiona. Ispred kapije manastira, predstavnik Eparhije deli maske vernicima koji ih nemaju. Međutim, retki su oni koji se apsolutno pridržavaju epidemiolioških mera na koje su apelovali i predstavnici Eparhije raško-prizrenske, ali i policija, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.

"Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih", rekao je obraćajući se okupljenima u manastirskoj porti episkop Atanasije.

"Kako je rekao hercegovački pesnik Aleksa Šantić ’grobovi naši boriće se s vama’. (Oni) ne mogu graditi svoju budućnost na rušenju grobova, niti na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji", dodao je vladika. 

"Niko nam ga (Kosovo) ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski", zaključio je vladika Atanasije čestitajući vernicima današnji trostruki praznik.
 
Današnjoj liturgiji u Gračanici prisustvuje predsednik Privremenog organa opštine Priština Ljubinko Karadžić, kao i šef ruske kancelarije Andrej Lisovoj.
 
Iz Eparhije je prethodnih dana apelovano na vernike da ne nose obeležja već, eventualno, ikone svetaca. Ipak, u manastirskoj porti je prisutna i grupa ljudi u majicama sa likom Milunke Savić.
 
Vidovdanske nagrade majkama

Nakon liturgije, majkama sa četvoro i više dece tradicionalno je uručen orden Majka devet Jugovića. Ove godine, podeljena su dva zlatna ordena i čak 14 srebrnih.
 
Sanja Aritonović, majka šest devojčica, nagrađena je zlatnim ordenom. "Osećam se presrećno i ponosno. Pravi je blagoslov imati ovakvu decu", kaže Sanja.
 
Gužva u Gračanici
 
Na ulicama Gračanice prava praznična atmosfera. Kafići u blizini manastira puni su gostiju, a iz njih dopire glasna muzika u kojoj dominiraju pesme sa patriotskom tematikom. 
 
Uprkos gužvi, saobraćaj se odvija neometano, a vidljivo je i prisustvo pripadnika Kosovske policije.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022