Vesti
Religija

Gračanica: Obeležena Mala Gospojina

U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
Proslava Male Gospojine u manastiru Gračanica (Foto KiM)

Liturgiju je, uz sasluženje sestrinstva manastira Gračanica, služio sveštenik Darko Marinković.

“Današnji dan je Mala Gospojina, ili što bi naš narod kazao Mala Gospođa, jer je rođena Bogorodica. Velika Gospojina, kojoj je Gračanica i posvećena, je dan kada se Bogorodica upokojila i vaznela se na nebo. Kada su predstavnici Opštine Gračanica hteli da slave slavu, onda im je predloženo da to bude Mala Gospojina kako bi samo mesto, sama Opština i manastir Gračanica, koji se faktički nalaze jedan pored drugog, imali jednu čvrstu vezu koja je u jednoj ličnosti, a to je Bogorodica”, kazao je otac Darko.

Liturgiji je prisustvovao predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović sa saradnicima, kao i manji broj građana.

Ove godine Malu Gospojinu i dan opštine proslavljamo mnogo skromnije, kazao je predsednik ove lokalne samouprave.

“Ovaj praznik nama mnogo znači, okuplja nas, poziva na jedinstvo, da sumiramo rezultate koje smo postigli u protekloj godini. Mogu da kažem da ćemo zasigurno slaviti ovaj praznik dok bude trajala naša opština i dok bude trajao naš narod na ovim prostorima”, kazao je Popović.

Za vernike iz Gračanice, ali i okolnih sela, praznici posvećeni Bogorodici imaju veliki značaj.

“Iako imam crkvu u Lapljem Selu, ovde je dan Velike Gospojine i zato sam došao. Poštujem crkvu, poštujem Boga i Bog će nam pomoći, svima pa i nama”, kazao je Mladen Karadžić iz Lapljeg Sela.

“Ovo je jedan od većih sprskih, pravoslavnih praznika. Iz Gračanice sam i dolazim svake godine”, rekao je Bogdan Trajković.

“Da nam Bog da sve najbolje, da nam daruje mir. Ja sam napunila 90 godina, tri sam rata zapamtila, a sada jedva čekam da se smirimo i pomirimo, sa Albancima, ali i sa svima. Svakome mislim dobro, pa bih želela da i meni Bog dobro da”, kazala je Jelena Perić iz Gračanice.

Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se kao Mala Gospojina. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji. Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine.

Zemljoradnicima je ovaj praznik označavao početak sezone jesenjeg oranja i setvu ozimih useva. Priređivane su i razne stočarske svečanosti.Ostale vesti

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022
’’Srpska Patrijaršija je bila i ostala simbol narodnog jedinstva’’
Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, sa svim arhijerejima sabranim na redovnom godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, uputili su poslanicu sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom proslavljanja stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije.
  • 15.05.2022
Proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima
U Sremskim Karlovcima danas je centralni događaji povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije. Zaseda Sveti Arhijerejski sabor, a u podne će na trgu biti održana svečana akademija. Proslava značajnog jubileja počela je sinoć dočekom srpskog patrijarha Porfirija.
  • 15.05.2022
Litijama i kupanjem u reci obeležena još jedna slava Goraždevca
Litijom koja je i ove godine prošetala ulicama Goraždevca i tradicionalnim kupanjem krstonoše i ove godine obeležena je slava ovog sela.
  • 14.05.2022
Žitelji Goraždevca obeležiće Jeremijindan
Goraždevac sutra slavi krsnu slavu Svetog proroka Jeremiju i po verovanju stavnovnika ovoga kraja, zaštitnika ovog sela.
  • 13.05.2022
U Leposaviću proslavljena gradska slava
U Leposaviću je povodom Svetog Vasilija, gradske slave, služena sveta arhijerejska liturgija.
  • 12.05.2022