Vesti
Religija

Gračanica: Obeležena Mala Gospojina

U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
Proslava Male Gospojine u manastiru Gračanica (Foto KiM)

Liturgiju je, uz sasluženje sestrinstva manastira Gračanica, služio sveštenik Darko Marinković.

“Današnji dan je Mala Gospojina, ili što bi naš narod kazao Mala Gospođa, jer je rođena Bogorodica. Velika Gospojina, kojoj je Gračanica i posvećena, je dan kada se Bogorodica upokojila i vaznela se na nebo. Kada su predstavnici Opštine Gračanica hteli da slave slavu, onda im je predloženo da to bude Mala Gospojina kako bi samo mesto, sama Opština i manastir Gračanica, koji se faktički nalaze jedan pored drugog, imali jednu čvrstu vezu koja je u jednoj ličnosti, a to je Bogorodica”, kazao je otac Darko.

Liturgiji je prisustvovao predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović sa saradnicima, kao i manji broj građana.

Ove godine Malu Gospojinu i dan opštine proslavljamo mnogo skromnije, kazao je predsednik ove lokalne samouprave.

“Ovaj praznik nama mnogo znači, okuplja nas, poziva na jedinstvo, da sumiramo rezultate koje smo postigli u protekloj godini. Mogu da kažem da ćemo zasigurno slaviti ovaj praznik dok bude trajala naša opština i dok bude trajao naš narod na ovim prostorima”, kazao je Popović.

Za vernike iz Gračanice, ali i okolnih sela, praznici posvećeni Bogorodici imaju veliki značaj.

“Iako imam crkvu u Lapljem Selu, ovde je dan Velike Gospojine i zato sam došao. Poštujem crkvu, poštujem Boga i Bog će nam pomoći, svima pa i nama”, kazao je Mladen Karadžić iz Lapljeg Sela.

“Ovo je jedan od većih sprskih, pravoslavnih praznika. Iz Gračanice sam i dolazim svake godine”, rekao je Bogdan Trajković.

“Da nam Bog da sve najbolje, da nam daruje mir. Ja sam napunila 90 godina, tri sam rata zapamtila, a sada jedva čekam da se smirimo i pomirimo, sa Albancima, ali i sa svima. Svakome mislim dobro, pa bih želela da i meni Bog dobro da”, kazala je Jelena Perić iz Gračanice.

Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se kao Mala Gospojina. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji. Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine.

Zemljoradnicima je ovaj praznik označavao početak sezone jesenjeg oranja i setvu ozimih useva. Priređivane su i razne stočarske svečanosti.Ostale vesti

Odežda kralja Milutina biće izložena u Babinom Mostu
U Hramu Svete Nedelje u Sofiji srpski i bugarski sveštenici služili su liturgiju tokom koje je obavljen svečani čin presvlačenja odežde moštiju Svetog kralja Milutina koje počivaju u tom svetom hramu. Nova odežda je dar crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića.
  • 30.10.2020
Laplje Selo: Obeležena Sveta Petka
U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Zbog epidemiološke situacije u crkvi je jutros bilo manje vernika, osim onih koji na ovaj dan proslavljaju krsnu slavu.
  • 27.10.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodu poznat kao Sveta Petka.
  • 27.10.2020
Povodom otvaranja teme "kosovske kulturne baštine" na festivalu "Mirdita" u Beogradu i niza reakcija koje je ovaj događaj izazvao, reagovao je arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani, gde je ukazao na osnovne principe kojih se već, kako je naveo, "godinama držimo, na osnovu kojih je delegacija SPC učestvovala u Ahtisarijevom dijalogu 2008. godine i iz kog su proistekli neki od postojećih zakona na KiM".
  • 24.10.2020
„Proslava krsne slave, bez gostiju, samo u krugu porodice“
Kod pravoslavnih Srba uskoro počinje sezona krsnih slava. Mnogi domaćini su u nedoumici kako da postupe i na koji način da proslave najvažniji porodični praznik. Iz SPC poslate poruke da se obeležava bez velikih okupljanja.
  • 20.10.2020
Kako Srbi treba da slave slavu
Ministar zdravlja Republike Srbije i patrijarh SPC pozvali su građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera.
  • 19.10.2020