Vesti
Religija

Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona

U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
Obležena Mala Gospojina (Foto Kim)

Mala Gospojina je i praznik Opštine Gračanica, pa su tim povodom na službi bili i predstavnici ove opštine koji su zajedno sa sveštenstvom prerezali slavski kolač.

Današnji praznik i slavu opštine, građanima je čestitao gradonačelnik Srđan Popović.

„Žao mi je što i ove godine proslavljemo praznik u ovakvim okolnostima. Nažalost, epidemiološka situacija nam nije dozvolila da ove godine kao i prethodne imamo goste, da organizujemo na način koji je dostojan za obeležavanje ovako velikog praznika. Nadam se da će naredne godine biti uslova za obeležavanje ovog praznika na pravi i dostojanstven način", kazao je predsednik opštine Srđan Popović.

Zbog epidemiološke situacije danas u hramu posvećenom Uspenju presvete Bogorodice nije bilo mnogo vernika kao prethodnih godina tokom obeležavanja ovog praznika.

„Osećam se prijatno, blagosloveno mi je sve bez obzira, iako me je zadesila velika tragedija, za šest meseci petoro ih je umrlo, moj suprug i njegova braća. Ovo je jedna među većim svetinjama, sve su na svoj način, ali Gračanica je nešto posebno“, rekla je Mara Popović.

„Neka je srećan današnji dan, ja sam prošla devedest godina i idem dalje. Ali mogu da vam kažem volim da živim, a vama neka Bog da svaku sreću i mir na našem Kosovu zlatnu. Da pobedimo dostojno. Najveća sreća od zemlje do Boga je doći ovde na praznik i trebalo je više naroda da dođe“, kazala je Jelena Perić.

Srđan Popović je imao i poruku za građane.

"Poruka danas iz Gračanice je da moramo da budemo jedinstveni i solidarni jedni prema drugima u ovim teškim vremenima jer je to jedini recept da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima“.

Na ulicama Gračanice danas je gužva. Većina stanovnika zna da je danas praznik, ali neki prolaznici nisu znali da opština obeležava svoj dan.

„Nisam iz Gračanice, znam da je Mala Gospojina verski praznik i crveno je slovo. Ja sam iz Gušterice. Ne znam da je dan Opštine Gračanica, nisam zadovoljan njenim radom. Prvo pijac nije sređen, svi se parkiraju ovde na pijaci i oni opštinari i inspetori“, istakao je jedan meštanin koji je želeo da ostane anoniman.

„Za sada nisam baš zaodovljan radom Opštine Gračanica. Ljudima prave kuće, daju im materijal i mnogo šta čine, ali ne daju ljudima koji su sirotinja. Prvo treba da idu po kućama kod ljudi, da vide ko je kakav domaćin, da li je stvarno zaslužio da mu se da ili ne“, naveo je Hranislav Kukureković.

Opština Gračanica formirana je formirana 2008. godine da bi na izborima naredne 2009. bio izabran i prvi gradonačelnik Bojan Stojanović.

Skupština opštine Gračanica je 2015. godine odredila je 21. septembar, odnosno Malu Gospojinu za Dan opštine.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022