Vesti
Religija

Gračanica: Obeležen Savindan

U manastiru Gračanica je svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležen Savindan, praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i zaštitniku prosvetnih ustanova. Takođe, u Narodnoj biblioteci dodeljena su priznanja najaktivnijim čitaocima, a pesnik Ratko Popović predstavio je 29. izdanje zbornika radova učenika osnovnih i srednjih škola "Prvo perje" i "Neobično plavo".
Gračanica: Obeležen Savindan
Obeležen Savindan u Manastiru Gračanica (Foto Kim)

Popović i Petković čestitali Savindan

Predsednik opštine Gračanica SrÄ‘an Popović čestitao je svim prosvetnim radnicima i učenicima školsku slavu.

„Tradicija bez obzira na okolnosti mora da traje jer dok čuvamo tradiciju čuvamo i nas na ovom prostoru. Učenicima poručujem da slede put našeg prosvetitelja a opština Gračanica će na tom putu uvek biti vaša velika podrška“, naveo je Popović u čestitki.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je Savindan svim pravoslavnim vernicima.

“Sveti Sava je pre osam vekova odredio naš identitet, on je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac... utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim”, istakao je Petković.

Liturgiju je u manastiru Gračanica služio lokalni sveštenik Sveta Trajković. Rezanju slavskog kolača su prisustvovali radnici obrazovnih ustanova sa centralnog Kosova.

„Sveti Sava je otišavši na Svetu Goru pronašao bogatstvo u duši svojoj, pronašao je ono dragoceno zrno bisera o kome se govori u Svetom Jevanđelju. Zapovest Svetoga Save i ono što je svima nama ostavio u amanet, da svi mi, njegovi naslednici i duhovna deca, živimo po toj veri, da sledimo i služimo Hristu Bogu svome, kao što je i Sveti Sava činio“, rekao je otac Sveta u besedi.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, tradicionalna proslava Svetog Save u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici je izostala. Direktor ove ustanove Vladimir Milkić kazao je da je tokom prethodnog dana prvi čas bio posvećen liku i delu ovog svetitelja.

„Moramo da se pridržavamo propisanih mera zaštite, došli smo da prerežemo slavski kolač. Programa i priredbi ove godine neće biti. Učitelji i nastavnici srpskog jezika iskoristili su juče prvi čas da deci približe Svetog Savu“, kazao je Milkić.

Građevinsko saobraćajna škola je, povodom Savindana, uručila zahvalnice najboljim učenicima. Đaci su priredili i skromnu priredbu.

„Kao i svake godine, ni ove nismo hteli da prekidamo tradiciju, pa smo održali skromnu priredbu. Nagradili smo dvoje učenika, nastavnike nismo želeli da nagrađujemo. Zbog on-lajn nastave nismo mogli da odabaremo ko je najbolje obavljao svoj posao“, rekao je direktor Dejan Petković.

I u drugim školama na centralnom Kosovu izostao je tradicionalni program u čast utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog prosvetitelja.

Dodeljeno „Čitalačko slovo“ i predstavljeno "Prvo perje" i "Neobično plavo"

Iako je ove godine izostala tradicionalna Svetosavska akademija, pesnik Ratko Popović je predstavio 29. izdanje zbornika radova učenika osnovnih i srednjih škola "Prvo perje" i "Neobično plavo". Narodna biblioteka u Gračanici uručila je priznanje „Čitalačko slovo“ jednom prosvetnom radniku i najaktivnijem posetiocu biblioteke.

„Ovi literarni radovi učenika su jedinstveni primer i napor Kulturno-prosvetne zajednice i kulturnih poslanika da šire ljubav učenika, dece, kao i samih prosvetnih radnika prema pisanoj reči. Ostaje trajan dokument da ostajemo, trajemo i živimo. Svu ljubav koju deca neguju prema svojoj otadžbini iskazuju preko ovih svojih literarnih radova“, rekao je Popović.

„Ovo je veliki dan za nas i možemo reći svima da i dalje sledimo put Svetoga Save jer su Svetosavlje i Kosovski zavet nešto što nas je opredelilo kao narod i naciju, i nešto što zaista ima pečat trajanja i neprekidnosti. Molimo sve ljude oko sebe da budu zaista na putu Svetosavlja“, kazala je direktorka Narodne biblioteke Brankica Kostić.

Najaktivniji posetilac biblioteke, osamnaestogodišnja Dejana Stojanović, učenica Medicinske škole u Gračanici, kazala je da je dodatno motivisana nagradom.

„Najviše volim da čitam modernu psihologiju. Čitam jednu knjigu nedeljno, tako da tokom mesec dana pročitam četiri knjige. Svojim vršnjacima bih poručila da je knjiga dobar i lep prijatelj koji je tu uvek za vas i daje vam pouku“, navela je Stojanovićeva.

Profesorka stručnih predmeta u Medicinskoj školi u Gračanici Aleksandra Vasić, takođe je nagrađena „Čitalačkim slovom“.

„Svakodnevno čitam knjige različitih žanrova, bude tu i beletristika, u zavisnosti od toga kako se osećam, knjige iz psihologije, motivacione, trilere i istorijske knjige. Poseban je osećaj kada uzmete knjigu u ruke, kada se uđe u samo štivo, onda se prenesete u neku drugu dimenziju“, kazala je Vasićeva.

Pored priznanja „Čitalačko slovo“, ove godine u saradnji sa Savezom invalida, zahvalnica je dodeljena i Jeleni Cvejić za doprinos i učešće u akciji „Čep za hednikep“, koja je, prema rečima direktorke Narodne biblioteke Brankice Kostić, motivisala čitavu zajednicu da joj se priključi.

 Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022