Vesti
Religija

Gračanica: Iznošenjem Plaštanice obeležen Veliki petak

Iznošenjem Plaštanice, koja simbolizuje polaganje Hrista u grob, u manastiru Gračanica obeležen Veliki petak.
Gračanica: Iznošenjem Plaštanice obeležen Veliki petak
Iznošenje Plaštanice (Foto Kim)

Hrišćani koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je po verovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti.

U manastiru Gračanica ovaj dan je obeležen iznošenjem Plaštanice koja simbolizuje polaganje Hrista u grob. Ovom činu prisustvovalo je stotinak vernika koji su nakon iznošenja i celivali plaštanicu.

“Veliki petak je dan kada je Hristos raspet, umro radi našega spasenja, primio na sebe smrt i kada je bio položen u grob. Plaštanica je platno na kome je izobražen lik Hrista koji leži u grobu, dakle mi kroz tu Plaštanicu izobražavamo grob Hristov i njegovo ležanje u tom grobu“, rekao je sekretar Eparhije Raško-Prizrenske Sava Šmigić.

Na Veliki petak se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti. Danas se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

“Ovo je dan žalosti, ovo je dan kada je narod stavio Boga na sud, ovo je dan kada se tihuje, kada se posti, kada se ide na molitvu, ovo je najtužniji dan u godini“, rekla je Dijana Arsić, koja je prisustvovala iznošenju Plaštanice.

Na današnji dan se, prema tradiciji, farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

“Današnji dan, Veliki petak je tužan dan, ali od nedelje, od dana kada je Isus Hristos vaskrsao, mi moramo biti srećni i plemeniti, jer samo Srbin može ovo ovako da doživi“, rekao je Ljubomir Maksimović iz Gračanice.

“Ovo je dan tuge, dan žalosti za Hrista i njegovo stradanje“, kaže Violeta Đorđević.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, a sedmica uoči ovog praznika poznata je kao Strasna ili Velika nedelja.

Uskrs je "pokretan" praznik, koji se ne praznuje svake godine istog datuma.

Pravoslavni Uskrs nikad ne može pasti pre Blagovesti, kao ni posle Đurđevdana.

 Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021