Vesti
Religija

Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori

U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
Detalj sa liturgije (Foto Boban Jevtić)

Svešetnik Savo Šmigić napominje da je Hristos pozvao obične ljude, a ne one koji su bili naučnici i učitelji onog doba, kao i da su ti ljudi bez ikakvih sredstava, nama poznate savremene komunikacije, celom svetu posvedočili hrišćanstvo.

Otac Šmigić je u jedno od čuda novog doba ubrajao i odbranu pravoslavlja u Crnoj Gori.

"Mi u litijama u Crnoj Gori vidimo Hrista i našu braću, koja se po ko zna koji put bore za čistotu pravoslavlja, ne samo u Crnoj Gori nego svuda gde pravoslavni žive. Iz Crne Gore koja je u prošlom veku bila bogoborna ovo se nije očekivalo, ali reč Božija i seme vere, makar i u začetku su progovorili i stali u odbranu prave vere pravoslavlja", rekao je otac Šmigić.

Nedelja pravoslavlja ustanovljena je posle pobede nad protivnicima poštovanja svetih ikona u pravoslavnoj crkvi u 8. i 9. veku.

Episkop raško prizrenski Teodosije predvodiće večeras litiju u Herceg Novom posvećenoj odbrani svetinja SPC u Crnoj Gori.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020