Vesti
Religija

Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori

U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
Detalj sa liturgije (Foto Boban Jevtić)

Svešetnik Savo Šmigić napominje da je Hristos pozvao obične ljude, a ne one koji su bili naučnici i učitelji onog doba, kao i da su ti ljudi bez ikakvih sredstava, nama poznate savremene komunikacije, celom svetu posvedočili hrišćanstvo.

Otac Šmigić je u jedno od čuda novog doba ubrajao i odbranu pravoslavlja u Crnoj Gori.

"Mi u litijama u Crnoj Gori vidimo Hrista i našu braću, koja se po ko zna koji put bore za čistotu pravoslavlja, ne samo u Crnoj Gori nego svuda gde pravoslavni žive. Iz Crne Gore koja je u prošlom veku bila bogoborna ovo se nije očekivalo, ali reč Božija i seme vere, makar i u začetku su progovorili i stali u odbranu prave vere pravoslavlja", rekao je otac Šmigić.

Nedelja pravoslavlja ustanovljena je posle pobede nad protivnicima poštovanja svetih ikona u pravoslavnoj crkvi u 8. i 9. veku.

Episkop raško prizrenski Teodosije predvodiće večeras litiju u Herceg Novom posvećenoj odbrani svetinja SPC u Crnoj Gori.Ostale vesti

Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020
Osveštan kamen temeljac crkve u Sunčanoj dolini
Episkop raško-prizrenski Teodosije je u Sunčanoj dolini kod Zvečana osveštao temelj za izgradnju crkve posvećene Stefanu Dečanskom.
  • 09.06.2020