Vesti
Religija

Gračanica: Božić je praznik mira i radosti

U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
Bogosluženje manastir Gračanica (Foto Kim)

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je vladika Teodosije, koji je poručio "da Božić za sve nas predstavlja praznik mira i radosti".

"Za sve nas pravoslavne hrišćane Božić je veliko okrepljenje u ovim danima kada narod strada na različitim načinima, a najviše zbog ove opake bolesti koja hara celim svetom. Ovakvi praznici kao što je Božić nama dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi, da bi mogli da odolimo svim iskušenjima onim spolja ali i onim iznutra", kazao je Vladika Teodosije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je nakon liturgije istako "da rođenje Isusa Hrista svaki put iznova predstavlja rađanje nove nade, rađanje vere i snaženje duha da ostanemo i opstanemo ovde na Kosovu i Metohiji".

"Neka današnji paraznik da, da iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, jer svaka nova kuća koju sagradimo, i svaki novi put koji izgradimo, svaka nova bolnica, zgrada, crkva koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju", poručio je Petković.

Prisustvo većeg broja vernika na bogosluženju ove godine je izostalo zbog pandemije koronavirusa i poštovanja epidemiloških mera. Pored Petkovića liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik PO SO Priština Ljubinko Kradžić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić.

Predviđeno je da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u 12 sati Domu zdravlja Donja Gušterica uruči sanitetsko vozilo.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021