Vesti
Religija

Gračanica: Božić je praznik mira i radosti

U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
Bogosluženje manastir Gračanica (Foto Kim)

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je vladika Teodosije, koji je poručio "da Božić za sve nas predstavlja praznik mira i radosti".

"Za sve nas pravoslavne hrišćane Božić je veliko okrepljenje u ovim danima kada narod strada na različitim načinima, a najviše zbog ove opake bolesti koja hara celim svetom. Ovakvi praznici kao što je Božić nama dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi, da bi mogli da odolimo svim iskušenjima onim spolja ali i onim iznutra", kazao je Vladika Teodosije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je nakon liturgije istako "da rođenje Isusa Hrista svaki put iznova predstavlja rađanje nove nade, rađanje vere i snaženje duha da ostanemo i opstanemo ovde na Kosovu i Metohiji".

"Neka današnji paraznik da, da iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, jer svaka nova kuća koju sagradimo, i svaki novi put koji izgradimo, svaka nova bolnica, zgrada, crkva koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju", poručio je Petković.

Prisustvo većeg broja vernika na bogosluženju ove godine je izostalo zbog pandemije koronavirusa i poštovanja epidemiloških mera. Pored Petkovića liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik PO SO Priština Ljubinko Kradžić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić.

Predviđeno je da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u 12 sati Domu zdravlja Donja Gušterica uruči sanitetsko vozilo.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022