Vesti
Religija

Gračanica: Božić je praznik mira i radosti

U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
Bogosluženje manastir Gračanica (Foto Kim)

Liturgiju u manastiru Gračanica služio je vladika Teodosije, koji je poručio "da Božić za sve nas predstavlja praznik mira i radosti".

"Za sve nas pravoslavne hrišćane Božić je veliko okrepljenje u ovim danima kada narod strada na različitim načinima, a najviše zbog ove opake bolesti koja hara celim svetom. Ovakvi praznici kao što je Božić nama dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi, da bi mogli da odolimo svim iskušenjima onim spolja ali i onim iznutra", kazao je Vladika Teodosije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je nakon liturgije istako "da rođenje Isusa Hrista svaki put iznova predstavlja rađanje nove nade, rađanje vere i snaženje duha da ostanemo i opstanemo ovde na Kosovu i Metohiji".

"Neka današnji paraznik da, da iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, jer svaka nova kuća koju sagradimo, i svaki novi put koji izgradimo, svaka nova bolnica, zgrada, crkva koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju", poručio je Petković.

Prisustvo većeg broja vernika na bogosluženju ove godine je izostalo zbog pandemije koronavirusa i poštovanja epidemiloških mera. Pored Petkovića liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik PO SO Priština Ljubinko Kradžić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić.

Predviđeno je da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u 12 sati Domu zdravlja Donja Gušterica uruči sanitetsko vozilo.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021