Vesti
Religija

Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja

Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.
Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja
Obeležavanje Jeremindana ranijih godina (Foto Radio Goraždevac)

Iako naviknuti da ovaj praznik obeleže na tradicionalan i jedinstven način, za koji se veruje da je star više stotina godina, Goraždevčani će praznik obeležiti samo sa ukućanima u krugu porodice, usled mera protiv pandemije korona virusa.

Za razliku od prošle godine, ove godine će, kako je najavljeno, desetak ljudi krenuti u litiju, obeležiti „zapise“, urezivanjem krsta u starim stablima drveća pred kojima se čita jevanđelje.

Na građane je apelovano da ne iznose trpeze pored svojih kapija, kako je to po običaju bilo do sada, i da se ne pridružuju litiji koju će predvoditi sveštenik, jer će ona u tom slučaju biti prekinuta.

Ovogodišnja slava Goraždevca, Sveti Jeremija, obeležava se bez brojnih gostiju koji potiču iz ovih krajeva, a koji su godinama unazad dolazili u selo za praznik.

Žitelji Goraždevca veruju da je Sveti Jeremija njihov zaštitnik, zahvaljujući kojem je ovo selo opstalo i u najtežim vremenima.

Svetom proroku Jeremiji posvećena je jedna od najstarijih srpskih crkava - brvnara iz 14. veka, na koju su Goraždevčani ponosni.Ostale vesti

Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

  • 09.08.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020