Vesti
Religija

Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja

Žitelji Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, obeležavaju seosku slavu Svetog proroka Jeremiju – Jeremindan.
Goraždevac: Obeležavanje Svetog Jeremije bez okupljanja
Obeležavanje Jeremindana ranijih godina (Foto Radio Goraždevac)

Iako naviknuti da ovaj praznik obeleže na tradicionalan i jedinstven način, za koji se veruje da je star više stotina godina, Goraždevčani će praznik obeležiti samo sa ukućanima u krugu porodice, usled mera protiv pandemije korona virusa.

Za razliku od prošle godine, ove godine će, kako je najavljeno, desetak ljudi krenuti u litiju, obeležiti „zapise“, urezivanjem krsta u starim stablima drveća pred kojima se čita jevanđelje.

Na građane je apelovano da ne iznose trpeze pored svojih kapija, kako je to po običaju bilo do sada, i da se ne pridružuju litiji koju će predvoditi sveštenik, jer će ona u tom slučaju biti prekinuta.

Ovogodišnja slava Goraždevca, Sveti Jeremija, obeležava se bez brojnih gostiju koji potiču iz ovih krajeva, a koji su godinama unazad dolazili u selo za praznik.

Žitelji Goraždevca veruju da je Sveti Jeremija njihov zaštitnik, zahvaljujući kojem je ovo selo opstalo i u najtežim vremenima.

Svetom proroku Jeremiji posvećena je jedna od najstarijih srpskih crkava - brvnara iz 14. veka, na koju su Goraždevčani ponosni.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020