Vesti
Religija

Goranci za Đurđevdan bez tradicionalnog okupljanja

Za razliku od prethodnih godina, kada je na Gori bilo velikih okupljanja i slavlja, ove godine Goranci dočekuju Đurđevdan u svojim domovima, u krugu porodice.
Goranci za Đurđevdan bez tradicionalnog okupljanja
Đurđevdan na Gori (Foto arhiva Kim)

Zbog pandemije koronavirusa, ovog Đurđevdana neće biti tradicionalnog okupljanja u selu Vranište. Goranci koji, inače, zbog majskog praznika dolaze iz čitavog sveta, ove godine nisu došli u svoj zavičaj na proslavu.

“Ove godine će biti kao što je bilo 1999. godine. I zbog zabrane kretanja, ali i ljudi nisu došli iz dijaspore, jer nisu ni mogli da dođu. Slaviće se u okviru porodice. Tradicionalnog odlaska na livade takođe neće biti, ali šta da se radi, život mora da ide dalje”, kaže za RTV Kim Zećir Zurapi, prosvetni radnik iz sela Rapče u opštini Gora.

Goranci pečalbari bi, tradicionalo tokom četiri dana majskog slavlja ugovarali svadbe.

“Svadbe se ugovaraju i sada, ali u okviru porodice”, kaže Zećir.

Na pitanje "kakva je inače situacija na Gori od početka pandemije", Zurapi odgovara:

“Pošto je u većini stanovništvo koje je ostalo na Gori starije, svi sede kod kuće jer je i ova zabrana kretanja na snazi. Nema korone na Gori i to je jedino dobro u ovom vremenu, a nadam se da će tako i ostati”, zaključio je Zurapi.

Vođeni parolom “Gde god da si, na Đurđevdan u Gori si“, Goranci iz čitavog sveta svake godine 6. maja  proslavljaju svoj praznik, ali i Dan opštine. Brojni su običaji vezani za ovaj praznik, ali jedan od najupečatljivijih je oblačenje tradicionalne nošnje i veliko goransko oro, praćeno tradicionalnom muzikom. Za devojke i mladiće to je prilika za upoznavanje, pa je brak često rezultat susreta koji se dogodi u zavičaju. Tokom praznika neizostavni su jagnjeće pečenje, čuvene baklave i tulumbe.

Đurić uputio čestitku 

Direkor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je svim žiteljima Gore i svim Gorancima Đurđevdan - Dan opštine Gora i Dan Goranaca.

“Želim vam da Đurđevdan, praznik svekolikog goranskog okupljanja, ove godine proslavite u krugu porodice, vodeći računa o svom zdravlju i zdravlju vaših najmilijih“ navodi se u četitki i dodaje da su Goranci „od pamtiveka pod pritiskom raznih asimilatora, kroz vekove svačiji i ničiji, uspeli da ostanu svoji, da sačuvaju i sa kolena na koleno prenesu tradiciju, kulturu, jezik. Da se opiru i odupiru gubljenju identiteta i da se izbore za opstanak“.

U saopštenju se navodi da će Vlada Republike Srbije nastaviti da pomaže Gorancima i da se bori za njihova prava i njihov politički uticaj koji bi im omogućio da sami odlučuju o svojoj sudbini. 

"Nastavićemo da podržavamo školske, zdravstvene i druge institucije u Gori i učinićemo sve da život Goranaca bude bolji i lakši“ navodi Đurić.

 Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020