Vesti
Religija

Gazivode: Plivanje za Časni krst

Pobednik današnjeg tradicionalnog plivanja za Časni krst na jezeru Gazivode je dvadesetčetvorogodišnji Stefan Nedeljković iz Zvečana.
Gazivode: Plivanje za Časni krst
Sa današnje manifestacije (Foto FB/Kosovska Mitrovica)

Stefan je na poklon dobio medaljon sa likom Svetog Nikole - darodavca zlatare "Ana", drveni krst do kojeg je prvi doplivao, kao i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 dinara - poklon opštine Zubin Potok.

Jelena Milosavljević iz Beča je jedina žena koja je učestvovala u trci za Časni krst. Ona je nagrađena sa 10.000 dinara.

Uprkos temperaturi ispod nule, ove godine je za Časni krst na jezeru Gazivode plivalo je desetinu plivača više nego prošle.  "Sve je proteklo u najboljem redu. Zvanično prijavljenih je bilo 59, međutim, plivača je bilo više, jer su neki došli i izrazili želju da plivaju," kazao je za Kossev otac Bojan Branković iz crkvene opštine Duboki Potok.

Svi učesnici plivanja za Časni krst, pored lepe i nesvakidašnje uspomene, kao nagradu dobili su i bocu dečanskog vina od vladike raško-prizrenskog Teodosija, a uručene su im i zahvalnice.

Tradicionalno Bogojavljansko plivanja za Časni krst, koje se na Severu Kosova održava na jezeru Gazivode, organizuje crkvena opština Duboki Potok u saradnji sa kulturnim centrom "Stari Kolašin", a uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022