Vesti
Religija

Gazivode: Do krsta prvi Mileta Pitulić

Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do časnog krsta na jezeru Gazivode. Po drugi je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.
Gazivode: Do krsta prvi Mileta Pitulić
Plivanje za časni krst na jezeru Gazivode (Foto Pavle Mrkić)

Na obali jezera ne krajnjem Severu Kosova, kod takozvanog preliva, danas se našlo desetine plivača. Zaplivali su uz pesmu, uprkos niskoj temperaturi.

Mileta je do časnog krsta doplivao i pre tri godine kada je prvi put učestvovao na ovom sada već tradicionalnom plivanju.

Hladna voda DIF-ovcu ni ovog puta nije smetala.

"Mileta Pitulić je ponovo bio najbrži. Temperatura vode je bila 6 stepeni, a spoljna 10. Do godine, daće Bog, ponovo na istom mestu”, rekao je za KoSSev sveštenik Milan Vasić.

Mitrovčanin će kao dar od opštine Zubin Potok, uz novčanu nagradu dobiti i zlatnik sa ikonom praznika Bogojavljenje.

Svaki plivač dobio je i bocu vina, dar vladike raško-prizrenskog Teodosija, koji je plivače blagosiljao pre početka plivanja.

Bogojavljensko plivanje organizuju crkvena opština dubokopotočka u Zubinom Potoku i kulturni centar "Stari Kolašin".Ostale vesti

SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
  • 06.01.2021
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
  • 06.01.2021