Gazivode: Do krsta prvi Mileta Pitulić

Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do časnog krsta na jezeru Gazivode. Po drugi je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

Podeli ovaj članak sa:
 • Plivanje za časni krst na jezeru Gazivode (Foto Pavle Mrkić)

Na obali jezera ne krajnjem Severu Kosova, kod takozvanog preliva, danas se našlo desetine plivača. Zaplivali su uz pesmu, uprkos niskoj temperaturi.

Mileta je do časnog krsta doplivao i pre tri godine kada je prvi put učestvovao na ovom sada već tradicionalnom plivanju.

Hladna voda DIF-ovcu ni ovog puta nije smetala.

"Mileta Pitulić je ponovo bio najbrži. Temperatura vode je bila 6 stepeni, a spoljna 10. Do godine, daće Bog, ponovo na istom mestu”, rekao je za KoSSev sveštenik Milan Vasić.

Mitrovčanin će kao dar od opštine Zubin Potok, uz novčanu nagradu dobiti i zlatnik sa ikonom praznika Bogojavljenje.

Svaki plivač dobio je i bocu vina, dar vladike raško-prizrenskog Teodosija, koji je plivače blagosiljao pre početka plivanja.

Bogojavljensko plivanje organizuju crkvena opština dubokopotočka u Zubinom Potoku i kulturni centar "Stari Kolašin".

Ostale vesti

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

 • "Visoki Dečani su simbol srpskog postojanja"

  Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane