Vesti
Religija

EU zna za najnovije probleme SPC na Kosovu

Portparolka misije EU na Kosovu Dinka Živalj navela je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je "EU upoznata sa zamenom katanaca na hramu Hrista Spasa u Prištini i da su tražili detalje slučaja".
EU zna za najnovije probleme SPC na Kosovu
Hram Hrista Spasa u Prištini (Foto arhiva Kim)

"Mi smo bili obavešteni o ovom pitanju i tražili smo detalje ovog slučaja", kratko je navela Živaljeva.
 
Ona je istakla da se "Savet za implementaciju i nadgledanje (IMC), koji nadzire sprovođenje zakona koji se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) na Kosovu" redovno sastaje.
 
"Što se tiče IMC-a, koji je proistekao iz Aneksa V Ahtisarijevog plana, on ima 5 članova koji da se redovno sastaju kako bi pronašli zajednička rešenja za probleme sa kojima se suočava SPC. Savetom za implementaciju i nadgledanje (IMC) kopredsedavaju Specijalni predstavnik Evropske unije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, dok su ostale članove daju Srpska pravoslavna crkva, Ministarstvo kulture, omladine i sporta, kao i Misija OEBS-a na Kosovu", zaključila je Dinka Živalj.
 
Predstavnici Eparhije raško-prizrenske su pre nekolliko dana obavestili javnost da im je onemogućen pristup Hramu Hrista Spasa u Prištini jer "su katanci na crkvi promenjeni".
 
Hram je tokom poslednjih 15 godina više mnogo puta skrnavljen.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022