Vesti
Religija

Episkop Teodosije služio liturgiju u crkvi kneza Lazara

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je uoči Vidovdana svetu liturgiju u crkvi kneza Lazara u Donjoj Gušterici. "Mi smo primili veliki udeo Božiji i veliki zalog i privilegija je danas živeti na ovom prostoru, ali je i velika odgovornost. Moramo odgovoriti na sve to što nam je Bog poverio i dao, i da sačuvamo naše svetinje i što je najvažnije da mi opstanemo u Gospodu", rekao je vladika u besedi.
Episkop Teodosije služio liturgiju u crkvi kneza Lazara
Vladika Teodosije (Foto Kim)

Vladika Teodosije kazao je u obraćanju vernicima da imamo mnogo razloga da blagodarimo Bogu, "za sve ono što je bilo i ono u čemu smo danas, da se molimo za sve ono što nas čeka u životu, noseći krst svoj u vremenu u kome živimo, ali ne sami, već uz pomoć Božiju".

"Na celoj kosovskoj i metohijskoj zemlji posejani su hramovi Božiji, jedan od njih je i ovaj hram koji sija svojom lepotom i dolazeći ovde mi se susrećemo sa Bogom i sjedinjujemo se sa njim. Ako je Gospod sa nama ko će protiv nas, ko nam može nauditi. Ako nam naudi u ovom prolaznom zemaljskom životu, to nam sve biva plata za večni, nebeski i neprolazni život. Sveti knez Lazar upravo se opredelio za carstvo nebesko, jer je znao da je ovozemaljsko za malena carstvo. Koliko god da neko uživa i da mu je lepo u ovom životu zemaljskom, prolaznom to će proći. Treba da budemo svesni da je sve na ovom svetu prolazno. Isto tako onaj koji boluje i onaj koji pati i trpi u ovom životu, to će proći", kazao je vladika Teodosije.

On je istakao da je današnje sabranje uoči Vidovdana da pokažemo da smo opredeljeni za ono za šta se opredelio i sveti knez Lazar, a to je da svojim delima i svojim životom potvrdimo, da budemo istrajni, trpeljivi, mudri u ovom vremenu.

"Da nikada ne damo čast i obraz za ono što je prolazno. Da se ne poredimo sa ljudima koji žive po telu, koji su od ovoga sveta, jer oni za bolje ne znaju. Mi smo narod koji je izabran od Gospoda da budemo nosioci blagodati njegove. Mi smo zavezni narod Božiji. Na Vidovdan pre mnogo vekova mi smo obnovili taj zavet krvlju svojom, poput svetog kneza Lazara i svetih mučenika i naroda našega. I taj zavet se stalno iz godine u godinu obnavlja današnjim danom i svetih mučenika koje smo skoro upisali u kalendar, Sv. Bosiljka iz sela Pasjana, Sv. Grigorije, prepodobni mučenik Sv. Vasilije Pećki. Oni su postradali, ali nisu svoju dušu ogrešili. Mi smo primili veliki udeo Božiji i veliki zalog i privilegija je danas živeti na ovom prostoru, ali je i velika odgovornost. Moramo odgovoriti na sve to što nam je Bog poverio i dao i da sačuvamo naše svetinje i što je najvažnije da mi opstanemo u Gospodu. Ova deca da imaju svoju budućnost na ovom prostoru", rekao je vladika u besedi.

Porta crkve kneza Lazara u Donjoj Gušterici bila je ispunjena vernicima i decom, a stariji meštani ovog sela prisetili su se kako se sabor nekada proslavljao.

"Ranije se saborovalo tri dana, sada nema gostiju. Dođu na kratko samo do crkve, upale sveće i idu kući. Nama je praznik veoma značajan i proslavljamo ga koliko smo u mogućnosti, ali nije kao ranije što je bilo, pre se više proslavljalo i bilo je puno naroda", rekao je Milorad Milivojević.

"Nije kao nekad, ranije je od jutra do večeri porta crkve bila puna ljudi. Igralo se u dvorištu, dolazili su pevači i muzičari iz Srbije", kazao je Jovica Milošević.

Izgradnja crkve svetog kneza Lazara u Donjoj Gušterici završena je 1910. godine.

Centralna proslava Vidovdana biće održana po običaju u manastiru Gračanica.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022