Vesti
Religija

Episkop Teodosije služio liturgiju u crkvi kneza Lazara

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio je uoči Vidovdana svetu liturgiju u crkvi kneza Lazara u Donjoj Gušterici. "Mi smo primili veliki udeo Božiji i veliki zalog i privilegija je danas živeti na ovom prostoru, ali je i velika odgovornost. Moramo odgovoriti na sve to što nam je Bog poverio i dao, i da sačuvamo naše svetinje i što je najvažnije da mi opstanemo u Gospodu", rekao je vladika u besedi.
Episkop Teodosije služio liturgiju u crkvi kneza Lazara
Vladika Teodosije (Foto Kim)

Vladika Teodosije kazao je u obraćanju vernicima da imamo mnogo razloga da blagodarimo Bogu, "za sve ono što je bilo i ono u čemu smo danas, da se molimo za sve ono što nas čeka u životu, noseći krst svoj u vremenu u kome živimo, ali ne sami, već uz pomoć Božiju".

"Na celoj kosovskoj i metohijskoj zemlji posejani su hramovi Božiji, jedan od njih je i ovaj hram koji sija svojom lepotom i dolazeći ovde mi se susrećemo sa Bogom i sjedinjujemo se sa njim. Ako je Gospod sa nama ko će protiv nas, ko nam može nauditi. Ako nam naudi u ovom prolaznom zemaljskom životu, to nam sve biva plata za večni, nebeski i neprolazni život. Sveti knez Lazar upravo se opredelio za carstvo nebesko, jer je znao da je ovozemaljsko za malena carstvo. Koliko god da neko uživa i da mu je lepo u ovom životu zemaljskom, prolaznom to će proći. Treba da budemo svesni da je sve na ovom svetu prolazno. Isto tako onaj koji boluje i onaj koji pati i trpi u ovom životu, to će proći", kazao je vladika Teodosije.

On je istakao da je današnje sabranje uoči Vidovdana da pokažemo da smo opredeljeni za ono za šta se opredelio i sveti knez Lazar, a to je da svojim delima i svojim životom potvrdimo, da budemo istrajni, trpeljivi, mudri u ovom vremenu.

"Da nikada ne damo čast i obraz za ono što je prolazno. Da se ne poredimo sa ljudima koji žive po telu, koji su od ovoga sveta, jer oni za bolje ne znaju. Mi smo narod koji je izabran od Gospoda da budemo nosioci blagodati njegove. Mi smo zavezni narod Božiji. Na Vidovdan pre mnogo vekova mi smo obnovili taj zavet krvlju svojom, poput svetog kneza Lazara i svetih mučenika i naroda našega. I taj zavet se stalno iz godine u godinu obnavlja današnjim danom i svetih mučenika koje smo skoro upisali u kalendar, Sv. Bosiljka iz sela Pasjana, Sv. Grigorije, prepodobni mučenik Sv. Vasilije Pećki. Oni su postradali, ali nisu svoju dušu ogrešili. Mi smo primili veliki udeo Božiji i veliki zalog i privilegija je danas živeti na ovom prostoru, ali je i velika odgovornost. Moramo odgovoriti na sve to što nam je Bog poverio i dao i da sačuvamo naše svetinje i što je najvažnije da mi opstanemo u Gospodu. Ova deca da imaju svoju budućnost na ovom prostoru", rekao je vladika u besedi.

Porta crkve kneza Lazara u Donjoj Gušterici bila je ispunjena vernicima i decom, a stariji meštani ovog sela prisetili su se kako se sabor nekada proslavljao.

"Ranije se saborovalo tri dana, sada nema gostiju. Dođu na kratko samo do crkve, upale sveće i idu kući. Nama je praznik veoma značajan i proslavljamo ga koliko smo u mogućnosti, ali nije kao ranije što je bilo, pre se više proslavljalo i bilo je puno naroda", rekao je Milorad Milivojević.

"Nije kao nekad, ranije je od jutra do večeri porta crkve bila puna ljudi. Igralo se u dvorištu, dolazili su pevači i muzičari iz Srbije", kazao je Jovica Milošević.

Izgradnja crkve svetog kneza Lazara u Donjoj Gušterici završena je 1910. godine.

Centralna proslava Vidovdana biće održana po običaju u manastiru Gračanica.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021