Vesti
Religija

Episkop Teodosije osudio hapšenja u Nikšiću

Episkop Teodosije osudio je sinoćnje hapšenje Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću. Iz Eparhije raško-prizrenske navode da ovaj čin „duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta“.
Episkop Teodosije osudio hapšenja u Nikšiću
Episkop Teodosije u Manastiru Gračanica (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Vladika Teodosije je izrazio nadu da će vlasti u Podgorici „prestati sa nerazumnim progonom Crkve i stvaranjem podela u narodu i nepravedno pritvorenog Episkopa Joanikija i njegove sveštenike što pre pustiti na slobodu“, i dodao da su „Arhijereji sa svojim sveštenstvom i monaštvom iz Crne Gore i Hercegovine među prvima svih ovih godina stajali na braniku očuvanja naše Crkve i naroda na Кosovu i Metohiji“.

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je sa monahinjama manastira Gračanice služio moleban kao izraz molitvene podrške sveštenstvu, monaštvu i narodu u Crnoj Gori.

„Ovo najnovije nasilje nad našom Crkvom koja je izložena neviđenim pritiscima još od bezakonog proglašenja spornog zakona o veroispovesti pod pretnjama otimanja naših vekovnih svetinjama, duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta našeg vernog naroda“ navodi se na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije ističu da će molebni kanoni biti služeni svakodnevno u svim manastirima Eparhije.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja. 

 Ostale vesti

Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020