Vesti
Religija

Episkop Teodosije: Kosovski Srbi se plaše novih nereda

Kosovska policija u slučaju ozbiljnih nereda ne može da obezbedi adekvatnu zaštitu pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, izjavio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.
Episkop Teodosije: Kosovski Srbi se plaše novih nereda
Vladika Teodosije sa sveštenicima u hramu Hrista Spasa u Prištini (Foto arhiva Kim)

Sada u regionu postoji „veliki potencijal“ za nove nemire lokalnog albanskog stanovništva, rekao je vladika za Sputnjik.

„Sadašnja situacija je bolja za nas nego ranije, u smislu da više nema toliko napada i nasilja i da možemo slobodno da se krećemo, ali celokupna atmosfera ostaje veoma napeta, naročito ovih dana i postoji veliki potencijal za nove nemire“, naveo je vladika Teodosije.

On kaže da odnosi Albanaca i Srba „nisu isti u različitim delovima Kosova i Metohije“. Negde postoji relativna tolerancija, na primer u Prizrenu, ali u Đakovici, Dečanima i Klini je mnogo teža situacija“ smatra vladika.

„Voleli bismo da ima više pozitivnih primera, međutim, gotovo je nemoguće čuti da je neko od kosovskih Albanaca javno rekao nešto pozitivno o našoj crkvi ili Srbima uopšte. U lokalnim novinama objavljuje se mnogo materijala u kom se otvoreno izaziva nacionalna netrpeljivost“, istakao je vladika Teodosije.

„Do sada nismo imali ozbiljnih problema sa kosovskom policijom, mada smatramo da u slučaju velikih nemira ona neće moći da obezbedi adekvatnu zaštitu naših svetinja“, dodao je on.

On je precizirao da su direktni napadi na pravoslavne crkve na Kosovu danas ređi nego pre, sa izuzetkom Hrama Hrista Spasa u Prištini, gde se „proteklih godina stalno dešavaju razne provokacije i akti vandalizma“. Prema podacima Eparhije raško-prizrenske, na teritoriji Kosova i Metohije danas ima 160 parohijskih crkava i 14 aktivnih manastira.

U martu 2004. godine kosovski Albanci izvršili su pogrom koji je doveo do masovnog raseljavanja Srba iz Pokrajine i uništavanja brojnih spomenika istorije i kulture.Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022