Vesti
Religija

Episkop bački Irinej: Kosovo i Metohija su kičma našeg identiteta

„U situaciji smo da je posle osam vekova najgrubljeg i najagresivnijeg ateističkog režima u istoriji čovečanstva, koji su ruski i drugi narodi nadživeli, na teritoriji nekadašnjeg SSSR-a, a današnje moderne Rusije, ime Božije vraćeno u Ustav te zemlje, dok u Briselu za to neće ni da čuju“, rekao je u emisiji „Dok anđeli spavaju“ episkop bački Irinej.

Episkop bački Irinej: Kosovo i Metohija su kičma našeg identiteta
Episkop bački Irinej (Foto Tanjug)

Episkop bački Irinej Bulović, portparol Srpske pravoslavne crkve, razgovarao je, između ostalog, “o ustoločenju patrijarha Porfirija, Kosovu i Metohiji, hrišćanstvu na Zapadu, „medijskom linčovanju“ i „dženderizaciji“ jezika” s autorkom emisije Marinom Rajević Savić.

Govoreći o patrijarhu srpskom, episkop Irinej kaže da će Porfirije imati više čula za nove izazove i iskušenja, nego što bi ih imao on ili neko drugi njegovih godina.

„Ja sam se do sada uverio da on ume da svo iskustvo sa raznih strana, raznih kvaliteta i sadržaja, udene u svoje isključivo duhovno i očinsko služenje kao patrijarh. Nikada to nije njemu povod za neki površan odnos ili da ostavi utisak na nekoga. Naravno, uvek ima sitnih dušica, tako da kažem, koje će uvek naći šta da zameraju. Jednima će smetati što je suviše liberalan, dostupan raznim ljudima i na ulici ili bilo gde. Drugima će smetati što je u nekim stvarima nepopustljiv. Što kažu kod nas u Bačkoj: ‘Srbima nikad ne možete napeći dovoljno pogačica’“, priča episkop Irinej.

Episkop bački osvrnuo se i na period života koji je proveo na Kosovu i Metohiji, zajedno sa blaženopočivšim patrijarhom Pavlom. Kao i sva iskustva, kazao je Irinej, i ono je, s jedne strane, bilo tragično, a s druge, neuporedivo blagotvorno.

„Često, dok ne vidimo život naše Crkve i našeg naroda u najtežim mogućim uslovima, nemamo dovoljno osećaj realnosti. Olako dajemo savete i kad nam ih neko ne traži. Olako osuđujemo druge. Imate i takvih koji se busaju u prsa i pozivaju na bezuslovnu borbu protiv svega što je opasnost za naš narod, pritom sami nisu kao turisti, a kamoli kao poslanici ili poklonici otišli u naše svetinje tamo ili posetili bilo koje naselje na Kosovu i Metohiji. Kosovo i Metohija za nas nisu efemerna činjenica. Mi smatramo da je to kičma našeg identiteta“, istakao je episkop bački.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022