Vesti
Religija

Episkop bački Irinej: Kosovo i Metohija su kičma našeg identiteta

„U situaciji smo da je posle osam vekova najgrubljeg i najagresivnijeg ateističkog režima u istoriji čovečanstva, koji su ruski i drugi narodi nadživeli, na teritoriji nekadašnjeg SSSR-a, a današnje moderne Rusije, ime Božije vraćeno u Ustav te zemlje, dok u Briselu za to neće ni da čuju“, rekao je u emisiji „Dok anđeli spavaju“ episkop bački Irinej.

Episkop bački Irinej: Kosovo i Metohija su kičma našeg identiteta
Episkop bački Irinej (Foto Tanjug)

Episkop bački Irinej Bulović, portparol Srpske pravoslavne crkve, razgovarao je, između ostalog, “o ustoločenju patrijarha Porfirija, Kosovu i Metohiji, hrišćanstvu na Zapadu, „medijskom linčovanju“ i „dženderizaciji“ jezika” s autorkom emisije Marinom Rajević Savić.

Govoreći o patrijarhu srpskom, episkop Irinej kaže da će Porfirije imati više čula za nove izazove i iskušenja, nego što bi ih imao on ili neko drugi njegovih godina.

„Ja sam se do sada uverio da on ume da svo iskustvo sa raznih strana, raznih kvaliteta i sadržaja, udene u svoje isključivo duhovno i očinsko služenje kao patrijarh. Nikada to nije njemu povod za neki površan odnos ili da ostavi utisak na nekoga. Naravno, uvek ima sitnih dušica, tako da kažem, koje će uvek naći šta da zameraju. Jednima će smetati što je suviše liberalan, dostupan raznim ljudima i na ulici ili bilo gde. Drugima će smetati što je u nekim stvarima nepopustljiv. Što kažu kod nas u Bačkoj: ‘Srbima nikad ne možete napeći dovoljno pogačica’“, priča episkop Irinej.

Episkop bački osvrnuo se i na period života koji je proveo na Kosovu i Metohiji, zajedno sa blaženopočivšim patrijarhom Pavlom. Kao i sva iskustva, kazao je Irinej, i ono je, s jedne strane, bilo tragično, a s druge, neuporedivo blagotvorno.

„Često, dok ne vidimo život naše Crkve i našeg naroda u najtežim mogućim uslovima, nemamo dovoljno osećaj realnosti. Olako dajemo savete i kad nam ih neko ne traži. Olako osuđujemo druge. Imate i takvih koji se busaju u prsa i pozivaju na bezuslovnu borbu protiv svega što je opasnost za naš narod, pritom sami nisu kao turisti, a kamoli kao poslanici ili poklonici otišli u naše svetinje tamo ili posetili bilo koje naselje na Kosovu i Metohiji. Kosovo i Metohija za nas nisu efemerna činjenica. Mi smatramo da je to kičma našeg identiteta“, istakao je episkop bački.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021