Vesti
Religija

Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija

Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Jučerašnje vraćanje vernika poreklom iz Mušutiša i Suve Reke je drugi slučaj da su pripadnici policije vratili vernike, odnosno da im nisu dozvolili da uđu na Kosovo.

"Ova grupa vernika trebalo je da poseti nekoliko svetinja SPC na Кosovu i Metohiji i da danas na Trojičin dan učestvuje u iturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta koji je, inače, porušen nakon završetka rata u leto 1999. godine. Da stvar bude još gora, oni nisu jednostavno vraćeni sa administrativnog prelaza, kao što je bio slučaj sa nekim drugim pokloničkim grupama, već su proterani sa Кosova i Metohije, budući da su već legalno bili prešli administrativnu liniju i stigli do Кosovske Mitrovice. Pošto vernici nisu mogli da dođu na liturgiju, ona nije ni održana u manastiru Sv. Trojice".

Ovaj najnoviji u nizu incidenata, navdi Eparhija, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti, što je u suprotnosti ne samo sa zakonima na Кosovu, već i sa svim međunarodnim standardima.

"Institucije u Prištini ovim pokazuju otvorenu diskriminaciju na etničkoj i verskoj osnovi, što je zbog nedavnih incidenata dovelo do ozbiljnog pogoršanja odnosa naše Eparhije sa tim institucijama i prekida kontakta dok se ne uspostavi puno poštovanje vladavine prava i sudskih odluka. U ovom poslednjem slučaju reč je o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Кosovo i Metohiju posetiocima crkava i manastira SPC".

U pitanju je zakon koji je kosovska skupština usvojila, podsećaju iz Eparhije raško-prizrenske.

Takođe se navodi da posebno zabrinjava i činjenica što izostaju javne reakcije međunarodnih predstavnika na sve češće diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija prema SPC.

"Predstavnici zapadnih zemalja, koji su nas svojevremeno uveravali da su kosovski zakoni dovoljna garancija našeg opstanka i poštovanja naših prava, bi svakako trebalo da reaguju na ovakvo ponašanje, koje se iz dana u dan intenzivira. Poslednjom zabranom našim vernicima da posete svoje svetinje, prištinske vlasti nisu samo po ko zna koji put prekršile verska prava Srba i Srpske Pravoslavne Crkve, već i ponovo dokazale da im ni sopstveni zakoni i pravni poredak ne znače ništa ako ih ti zakoni obavezuju na poštovanje prava SPC".

Eparhija ističe da je "urgentno potrebna zaštita od nezakonitog i diskriminatornog delovanja samih kosovskih institucija, što je neophodno razmotriti i u kontekstu dijaloga u Briselu".

Eparhija apeluje na međunarodne predstavnike da "urazume prištinske vlasti da poštuju sopstvene zakone".Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022