Vesti
Religija

Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija

Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Jučerašnje vraćanje vernika poreklom iz Mušutiša i Suve Reke je drugi slučaj da su pripadnici policije vratili vernike, odnosno da im nisu dozvolili da uđu na Kosovo.

"Ova grupa vernika trebalo je da poseti nekoliko svetinja SPC na Кosovu i Metohiji i da danas na Trojičin dan učestvuje u iturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta koji je, inače, porušen nakon završetka rata u leto 1999. godine. Da stvar bude još gora, oni nisu jednostavno vraćeni sa administrativnog prelaza, kao što je bio slučaj sa nekim drugim pokloničkim grupama, već su proterani sa Кosova i Metohije, budući da su već legalno bili prešli administrativnu liniju i stigli do Кosovske Mitrovice. Pošto vernici nisu mogli da dođu na liturgiju, ona nije ni održana u manastiru Sv. Trojice".

Ovaj najnoviji u nizu incidenata, navdi Eparhija, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti, što je u suprotnosti ne samo sa zakonima na Кosovu, već i sa svim međunarodnim standardima.

"Institucije u Prištini ovim pokazuju otvorenu diskriminaciju na etničkoj i verskoj osnovi, što je zbog nedavnih incidenata dovelo do ozbiljnog pogoršanja odnosa naše Eparhije sa tim institucijama i prekida kontakta dok se ne uspostavi puno poštovanje vladavine prava i sudskih odluka. U ovom poslednjem slučaju reč je o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Кosovo i Metohiju posetiocima crkava i manastira SPC".

U pitanju je zakon koji je kosovska skupština usvojila, podsećaju iz Eparhije raško-prizrenske.

Takođe se navodi da posebno zabrinjava i činjenica što izostaju javne reakcije međunarodnih predstavnika na sve češće diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija prema SPC.

"Predstavnici zapadnih zemalja, koji su nas svojevremeno uveravali da su kosovski zakoni dovoljna garancija našeg opstanka i poštovanja naših prava, bi svakako trebalo da reaguju na ovakvo ponašanje, koje se iz dana u dan intenzivira. Poslednjom zabranom našim vernicima da posete svoje svetinje, prištinske vlasti nisu samo po ko zna koji put prekršile verska prava Srba i Srpske Pravoslavne Crkve, već i ponovo dokazale da im ni sopstveni zakoni i pravni poredak ne znače ništa ako ih ti zakoni obavezuju na poštovanje prava SPC".

Eparhija ističe da je "urgentno potrebna zaštita od nezakonitog i diskriminatornog delovanja samih kosovskih institucija, što je neophodno razmotriti i u kontekstu dijaloga u Briselu".

Eparhija apeluje na međunarodne predstavnike da "urazume prištinske vlasti da poštuju sopstvene zakone".Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021