Vesti
Religija

Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija

Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Jučerašnje vraćanje vernika poreklom iz Mušutiša i Suve Reke je drugi slučaj da su pripadnici policije vratili vernike, odnosno da im nisu dozvolili da uđu na Kosovo.

"Ova grupa vernika trebalo je da poseti nekoliko svetinja SPC na Кosovu i Metohiji i da danas na Trojičin dan učestvuje u iturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta koji je, inače, porušen nakon završetka rata u leto 1999. godine. Da stvar bude još gora, oni nisu jednostavno vraćeni sa administrativnog prelaza, kao što je bio slučaj sa nekim drugim pokloničkim grupama, već su proterani sa Кosova i Metohije, budući da su već legalno bili prešli administrativnu liniju i stigli do Кosovske Mitrovice. Pošto vernici nisu mogli da dođu na liturgiju, ona nije ni održana u manastiru Sv. Trojice".

Ovaj najnoviji u nizu incidenata, navdi Eparhija, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti, što je u suprotnosti ne samo sa zakonima na Кosovu, već i sa svim međunarodnim standardima.

"Institucije u Prištini ovim pokazuju otvorenu diskriminaciju na etničkoj i verskoj osnovi, što je zbog nedavnih incidenata dovelo do ozbiljnog pogoršanja odnosa naše Eparhije sa tim institucijama i prekida kontakta dok se ne uspostavi puno poštovanje vladavine prava i sudskih odluka. U ovom poslednjem slučaju reč je o direktnom kršenju Zakona o verskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Кosovo i Metohiju posetiocima crkava i manastira SPC".

U pitanju je zakon koji je kosovska skupština usvojila, podsećaju iz Eparhije raško-prizrenske.

Takođe se navodi da posebno zabrinjava i činjenica što izostaju javne reakcije međunarodnih predstavnika na sve češće diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija prema SPC.

"Predstavnici zapadnih zemalja, koji su nas svojevremeno uveravali da su kosovski zakoni dovoljna garancija našeg opstanka i poštovanja naših prava, bi svakako trebalo da reaguju na ovakvo ponašanje, koje se iz dana u dan intenzivira. Poslednjom zabranom našim vernicima da posete svoje svetinje, prištinske vlasti nisu samo po ko zna koji put prekršile verska prava Srba i Srpske Pravoslavne Crkve, već i ponovo dokazale da im ni sopstveni zakoni i pravni poredak ne znače ništa ako ih ti zakoni obavezuju na poštovanje prava SPC".

Eparhija ističe da je "urgentno potrebna zaštita od nezakonitog i diskriminatornog delovanja samih kosovskih institucija, što je neophodno razmotriti i u kontekstu dijaloga u Briselu".

Eparhija apeluje na međunarodne predstavnike da "urazume prištinske vlasti da poštuju sopstvene zakone".Ostale vesti

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
  • 25.07.2021
Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

  • 20.07.2021
U Prizrenu obeležen praznik Sv. Nedelje

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas je proslavljen praznik Sv. Velikomučenice Nedelje u istoimenom hramu, zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

  • 20.07.2021
Danas je Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 20.07.2021
Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

  • 14.07.2021
SPC i vernici obeležavaju Svete Vrače
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. 
  • 14.07.2021