Vesti
Religija

Eparhija traži od Kfora dalju zaštitu Visokih Dečana

Eparhija raško-prizrenske poziva predstavnike КFOR-a da nastavi štiti manastir Visoki Dečani.
Eparhija traži od Kfora dalju zaštitu Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto Kim)

Kako je navedeno, Eparhija je više puta u proteklom periodu slala takav zahtev međunaronim vojnim snagama na Kosovu.

Razlog za takav poziv je "pogoršana bezbednost i agresivno ponašanje od strane kosovskih institucija".

 

 

"Odnosi SPC i srpskih političkih tela na KIM sa prištinskim vlastima nikada nisu bili toliko pogoršani. To je dodatan razlog da međunarodna zajednica nastavi da štiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine", navodi se objavi Eparhije na društvenoj mreži Twitter.

Podsetimo nedavno su predstavnici Kfora u Goraždevcu tražili od meštana da se izjasne o tome da li je potrebno da Kfor i dalje čuva ovaj manastir ili da to čini Kosovska Policija. Ovaj potez međunarodnih snaga NATO-a na Kosovu izavao je zabrinutost kako kod meštana ovog metohijskog sela, tako i kod bratstva manastira Visoki Dečani.

Eparhija u svojoj objavi na Tviteru dodaje i da je izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija tokom boravka u Briselu o "služenju lilturgija u Miloševićevim crkvama", još jedna uvreda i laž kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava SPC. "Crkva i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo su SPC po odluci Apelacionog suda iz 2017. godine u Prištiini", navodi Eparhija.

 Ostale vesti

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije
U Prizrenu je danas proslavljena slava Prizrenske Bogoslovije, praznik svetih ravnoapostolnih Kirila i Metodija. 
  • 24.05.2022
Dan slovenske pismenosti i Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

  • 24.05.2022
Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022