Vesti
Religija

Eparhija traži od Kfora dalju zaštitu Visokih Dečana

Eparhija raško-prizrenske poziva predstavnike КFOR-a da nastavi štiti manastir Visoki Dečani.
Eparhija traži od Kfora dalju zaštitu Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto Kim)

Kako je navedeno, Eparhija je više puta u proteklom periodu slala takav zahtev međunaronim vojnim snagama na Kosovu.

Razlog za takav poziv je "pogoršana bezbednost i agresivno ponašanje od strane kosovskih institucija".

 

 

"Odnosi SPC i srpskih političkih tela na KIM sa prištinskim vlastima nikada nisu bili toliko pogoršani. To je dodatan razlog da međunarodna zajednica nastavi da štiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine", navodi se objavi Eparhije na društvenoj mreži Twitter.

Podsetimo nedavno su predstavnici Kfora u Goraždevcu tražili od meštana da se izjasne o tome da li je potrebno da Kfor i dalje čuva ovaj manastir ili da to čini Kosovska Policija. Ovaj potez međunarodnih snaga NATO-a na Kosovu izavao je zabrinutost kako kod meštana ovog metohijskog sela, tako i kod bratstva manastira Visoki Dečani.

Eparhija u svojoj objavi na Tviteru dodaje i da je izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija tokom boravka u Briselu o "služenju lilturgija u Miloševićevim crkvama", još jedna uvreda i laž kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava SPC. "Crkva i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo su SPC po odluci Apelacionog suda iz 2017. godine u Prištiini", navodi Eparhija.

 Ostale vesti

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
  • 25.07.2021
Prizrenska duhovna letnja škola četvrti put na Kosovu

Pedesetak studenata iz Beograda i Banja Luke posetiće u narednih nekoliko dana srpske manastire i crkve, ali i kulturnoistorijske spomenike širom Kosova, prenosi RTV Puls. 

  • 20.07.2021
U Prizrenu obeležen praznik Sv. Nedelje

Liturgijom i rezanjem slavskog kolača danas je proslavljen praznik Sv. Velikomučenice Nedelje u istoimenom hramu, zadužbini kralja Marka Mrnjavčevića u naselju Potkaljaja u Prizrenu.

  • 20.07.2021
Danas je Kurban bajram

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 20.07.2021
Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

  • 14.07.2021
SPC i vernici obeležavaju Svete Vrače
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. 
  • 14.07.2021