Vesti
Religija

Eparhija traži od Kfora dalju zaštitu Visokih Dečana

Eparhija raško-prizrenske poziva predstavnike КFOR-a da nastavi štiti manastir Visoki Dečani.
Eparhija traži od Kfora dalju zaštitu Visokih Dečana
Visoki Dečani (Foto Kim)

Kako je navedeno, Eparhija je više puta u proteklom periodu slala takav zahtev međunaronim vojnim snagama na Kosovu.

Razlog za takav poziv je "pogoršana bezbednost i agresivno ponašanje od strane kosovskih institucija".

 

 

"Odnosi SPC i srpskih političkih tela na KIM sa prištinskim vlastima nikada nisu bili toliko pogoršani. To je dodatan razlog da međunarodna zajednica nastavi da štiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine", navodi se objavi Eparhije na društvenoj mreži Twitter.

Podsetimo nedavno su predstavnici Kfora u Goraždevcu tražili od meštana da se izjasne o tome da li je potrebno da Kfor i dalje čuva ovaj manastir ili da to čini Kosovska Policija. Ovaj potez međunarodnih snaga NATO-a na Kosovu izavao je zabrinutost kako kod meštana ovog metohijskog sela, tako i kod bratstva manastira Visoki Dečani.

Eparhija u svojoj objavi na Tviteru dodaje i da je izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija tokom boravka u Briselu o "služenju lilturgija u Miloševićevim crkvama", još jedna uvreda i laž kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava SPC. "Crkva i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo su SPC po odluci Apelacionog suda iz 2017. godine u Prištiini", navodi Eparhija.

 Ostale vesti

Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2021