Vesti
Religija

Eparhija: Spot pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenoj zoni

Eparhija raško prizrenska oštro je protestovala povodom snimanja spota albanske pevačice Aljbane Azizi na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. Eparhija je zgrožena nad ovim, kako navodi, necivilizovanim načinom ponašanja.
Eparhija: Spot pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenoj zoni
Hram Svetog Nikole (Foto Puls)

Eparhija navodi da za snimanje spota nije tražena nikakva dozvola ni opštine Novo Brdo, niti Srpske pravoslavne crkve što je eksplicitno sankcionisano članom br. 6 odnosno 6.3 Zakona o specijalnim zaštićenim zonama koji između ostalog ograničava aktivnosti koje su u domenu javnih skupova, rekreacije ili zabave.

“Prostor tvrđave Novog brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Sv. Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane”, podsećaju u Eparhiji.

Uz podsećanje na spot u hramu Hrista Spasa koji je prošao bez ikakve sankcije, Eparhija smatra da je i ovaj slučaj pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenim zonama.

Zato Eparhija Raško-prizrenska kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone ima obavezu da što hitnije ovo pitanje pokrene u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi ministri za kulturu i prostorno planiranje, koji su uz šefove EU kancelarije i Misije OEBS-a takođe članovi ovog tela.

“Takođe, snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Кosovu i Metohiji, potogovo u specijalnij zaštićenoj zoni direktno je u suprotnosti sa članom 3 zakona koji insistira da je cilj specijalnih zaštićenih zona između ostalog da spreče aktivnosti koje su u suprotnosti sa objektima koji treba da budu zaštićeni”.

U tom kontekstu Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

Кontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole (neovlašteni radovi na” hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini”.
U Eparhiji navode da od međunarodnih predstavnika i kosovskih institucija očekuju ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona.

“Eparhija će na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom Srpske Pravoslavne Crkve na Кosovu i Metohiji”.

O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine). Nažalost, kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba, podsećaju u Eparhiji.Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020