Eparhija: Spot pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenoj zoni

Eparhija raško prizrenska oštro je protestovala povodom snimanja spota albanske pevačice Aljbane Azizi na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. Eparhija je zgrožena nad ovim, kako navodi, necivilizovanim načinom ponašanja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Hram Svetog Nikole (Foto Puls)

Eparhija navodi da za snimanje spota nije tražena nikakva dozvola ni opštine Novo Brdo, niti Srpske pravoslavne crkve što je eksplicitno sankcionisano članom br. 6 odnosno 6.3 Zakona o specijalnim zaštićenim zonama koji između ostalog ograničava aktivnosti koje su u domenu javnih skupova, rekreacije ili zabave.

“Prostor tvrđave Novog brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Sv. Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane”, podsećaju u Eparhiji.

Uz podsećanje na spot u hramu Hrista Spasa koji je prošao bez ikakve sankcije, Eparhija smatra da je i ovaj slučaj pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenim zonama.

Zato Eparhija Raško-prizrenska kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone ima obavezu da što hitnije ovo pitanje pokrene u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi ministri za kulturu i prostorno planiranje, koji su uz šefove EU kancelarije i Misije OEBS-a takođe članovi ovog tela.

“Takođe, snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Кosovu i Metohiji, potogovo u specijalnij zaštićenoj zoni direktno je u suprotnosti sa članom 3 zakona koji insistira da je cilj specijalnih zaštićenih zona između ostalog da spreče aktivnosti koje su u suprotnosti sa objektima koji treba da budu zaštićeni”.

U tom kontekstu Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

Кontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole (neovlašteni radovi na” hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini”.
U Eparhiji navode da od međunarodnih predstavnika i kosovskih institucija očekuju ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona.

“Eparhija će na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom Srpske Pravoslavne Crkve na Кosovu i Metohiji”.

O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine). Nažalost, kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba, podsećaju u Eparhiji.

Ostale vesti

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane