Vesti
Religija

Eparhija raško-prizrenska organizuje moleban podrške narodu i crkvama u Crnoj Gori

Eparhija raško-prizrenska pozvala je narod, da uoči pravoslavnog Božića, prisustvuju molebanu i litiji sutra, 4.januara 2020.godine, u znak podrške svetinjama i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.
 • 03.01.2020
 • 10:45 h
 • Religija
 • izvor: IN4S.NET, Radio Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 2274
Eparhija raško-prizrenska organizuje moleban podrške narodu i crkvama u Crnoj Gori
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Moleban će se održati od Petrove do crkve Svetog Nikole u Novom Pazaru, a poziv vernicima uputio je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sutra od 17 časova biće služena večernja služba, a zatim moleban sa litijom od crkve Svetih apostola Petra i Pavla odnosno Petrove crkve, do crkve Svetog Nikole.

U nedelju, 5. januara u crkvi Svetog Nikole u Novom Pazaru, povodom praznika Svetih Otaca, od 9 časova biće služena liturgija.

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih građana i sinoć je protestovalo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba. U hramovima SPC širom Crne Gore građani se okupljaju svake večeri, kako bi iskazali protivljenje nedavno usvojenom zakonu. Protestne povorke protiču mirno.

U Skupštini Crne Gore 26.decembra, u usijanoj atmosferi, glasovima vladajuće većine usvojen je sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Do glasanja je došlo nakon dramatičnog sukoba kada su poslanici Demokratskog fronta počeli da lome mikrofon i druge uređaje sa stola predsednika skupštine.

Zakon, zbog koga vernici SPC u Crnoj Gori protestuju već nekoliko meseci, izazvao je brojne kontroverze, a najviše zbog toga što se njime praktično omogućava otimanje imovine srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Obeležen Savindan na centralnom Kosovu
Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Gračanici.
 • 27.01.2023
Danas je Savindan, školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Osnovne i srednje škole na centralnom Kosovu sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležavaju školsku slavu.

 • 27.01.2023
Danas je Sveti Jovan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana, Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
 • 20.01.2023
Praznik Bogojavljenje obeležen u Ranilugu

Šestorica mladića iz Raniluga i okoline, po hladnom i kišovitom vremenu, plivala su sa časnim krstom u Binačkoj Moravi. Na mostu, na ulasku u ovo mesto, i ove godine okupilo se pedesetak građana koji su podržali hrabre momke da nastave tradiciju i očuvaju običaje svojih predaka.

 • 19.01.2023
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik ustanovljen kao spomen Hristovog krštenja.
 • 19.01.2023
Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.

 • 18.01.2023