Vesti
Religija

Eparhija raško-prizrenska organizuje moleban podrške narodu i crkvama u Crnoj Gori

Eparhija raško-prizrenska pozvala je narod, da uoči pravoslavnog Božića, prisustvuju molebanu i litiji sutra, 4.januara 2020.godine, u znak podrške svetinjama i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.
Eparhija raško-prizrenska organizuje moleban podrške narodu i crkvama u Crnoj Gori
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Moleban će se održati od Petrove do crkve Svetog Nikole u Novom Pazaru, a poziv vernicima uputio je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sutra od 17 časova biće služena večernja služba, a zatim moleban sa litijom od crkve Svetih apostola Petra i Pavla odnosno Petrove crkve, do crkve Svetog Nikole.

U nedelju, 5. januara u crkvi Svetog Nikole u Novom Pazaru, povodom praznika Svetih Otaca, od 9 časova biće služena liturgija.

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih građana i sinoć je protestovalo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba. U hramovima SPC širom Crne Gore građani se okupljaju svake večeri, kako bi iskazali protivljenje nedavno usvojenom zakonu. Protestne povorke protiču mirno.

U Skupštini Crne Gore 26.decembra, u usijanoj atmosferi, glasovima vladajuće većine usvojen je sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Do glasanja je došlo nakon dramatičnog sukoba kada su poslanici Demokratskog fronta počeli da lome mikrofon i druge uređaje sa stola predsednika skupštine.

Zakon, zbog koga vernici SPC u Crnoj Gori protestuju već nekoliko meseci, izazvao je brojne kontroverze, a najviše zbog toga što se njime praktično omogućava otimanje imovine srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020
Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.
  • 14.02.2020