Vesti
Religija

Eparhija raško-prizrenska organizuje moleban podrške narodu i crkvama u Crnoj Gori

Eparhija raško-prizrenska pozvala je narod, da uoči pravoslavnog Božića, prisustvuju molebanu i litiji sutra, 4.januara 2020.godine, u znak podrške svetinjama i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori.
Eparhija raško-prizrenska organizuje moleban podrške narodu i crkvama u Crnoj Gori
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Moleban će se održati od Petrove do crkve Svetog Nikole u Novom Pazaru, a poziv vernicima uputio je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sutra od 17 časova biće služena večernja služba, a zatim moleban sa litijom od crkve Svetih apostola Petra i Pavla odnosno Petrove crkve, do crkve Svetog Nikole.

U nedelju, 5. januara u crkvi Svetog Nikole u Novom Pazaru, povodom praznika Svetih Otaca, od 9 časova biće služena liturgija.

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih građana i sinoć je protestovalo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba. U hramovima SPC širom Crne Gore građani se okupljaju svake večeri, kako bi iskazali protivljenje nedavno usvojenom zakonu. Protestne povorke protiču mirno.

U Skupštini Crne Gore 26.decembra, u usijanoj atmosferi, glasovima vladajuće većine usvojen je sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Do glasanja je došlo nakon dramatičnog sukoba kada su poslanici Demokratskog fronta počeli da lome mikrofon i druge uređaje sa stola predsednika skupštine.

Zakon, zbog koga vernici SPC u Crnoj Gori protestuju već nekoliko meseci, izazvao je brojne kontroverze, a najviše zbog toga što se njime praktično omogućava otimanje imovine srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020