Vesti
Religija

Eparhija raško-prizrenska obeležava 1000 godina postojanja

Eparhija raško-prizrenska 15. i 16. decembra proslaviće hiljadugodišnji jubilej od prvog pisanog spomena Prizrenske eparhije u prvoj hrisovulji vizantijskog cara Vasilija II.
Eparhija raško-prizrenska obeležava 1000 godina postojanja
Bogorodica Ljeviška (Foto Hram)

U subotu, 15. decembra sa početkom u 16:00 časova biće služeno Večernje Bogosluženje u Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, a od 17:00 časova u svečanoj sali Prizrenske Bogoslovije umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije održaće predavanje sa temom „Hiljadu godina Prizrenske eparhije“.

U nedelju, 16. decembra od 9:00 časova u Sabornom Hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija biće služena aveta arhijerejska Liturgija koju će zajedno sa drugim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve služiti episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Prizrenska eparhija se u periodu od 1019. do 1219. nalazila se pod jurisdikcijom Ohridske arhiepiskopije. Car Vasilije II je odmah po osvojenju Ohrida izdao tri povelje ohridskom arhiepiskopu Jovanu, „kojima je bio utvrđen obim Ohridske arhiepiskopije... prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, u sastav Ohridske arhiepiskopije ušla je i Prizrenska eparhija. To je ujedno i prvi zapisani podatak, gde se pominje Prizrenska eparhija, koja će u budućnosti odigrati veoma važnu ulogu u istoriji Srpske pravoslavne crkve i Srpskog naroda.

Pri osnivanju „Prizrenska episkopija bila je trećeg stepena, obuhvatala je oblast Hvosna oko Peći i Dečana, grada Leskovca i Britosa, imala je petnaest klirika". Ti klasični predeli uglavnom ostaće kroz čitavu istoriju ove eparhije. Njano sedište bilo je u Prizrenu, ali iz tih najstarijih vremena nema podataka pri kome se manastiru ili crkvi to sedište nalazilo. Smahra se da je bilo pri crkvi Bogorodice Ljeviške. Godine 1214. Prizren definitivno pripojen Srbiji.

Eparhija raško-prizrenska je kroz svoju istoriju uvek bila bedem prema inoslavnima, neslovenima i nesrbima, istoriju Crkve nemoguće je odvojiti od narodne istorije. Кad znamo da je ova eparhija osnovana pre nemanjićskog perioda, i da je zauzimala jedno od centralmih mesta Nemanjićke države, nije čudo što je u svojoj ogromnoj, burnoj i slavnoj prošlosti, pa sve do danas, imala velikih uspeha, a i velikih iskušenja. Njan najveći uspon bio je u doba Nemanjića, a opadanje i velika golgotska iskušenja imala je u periodu turske vladavine, što se odražavalo u gonjenju njenih episkopa, maltretiranju i ubijanju sveštenika i srpskog naroda, a takođe i u prisiliim seobama, kojih, na žalost, ima i u naše vreme.

Pošto se Eparhija raško-prizrenska nalazi na Кosovu, — njena istorija uvek je bila u znaku Кrsta i Vaskrsa, kao što veoma vispreno i nadahnuto zapaža i naša poznata književnica Isidora Sekulić koja kaže: „Кosovo je grob, grob u koji je sve zakopano, a vaskrs ide opet preko grobova!"Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022