Vesti
Religija

Đurić: Srbi sa KiM se mole da opstanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je pred vaskršnju liturgiju u Gračanici, da Vaskrs ima posebno značenje na Kosovu.
Đurić: Srbi sa KiM se mole da opstanu
Marko Đurić, Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić (Foto Kim)

On je kazao da se na ovaj veliki praznik Srbi sa Kosova mole za opstanak.

„Ovde na Kosovu i Metohiji Vaskrs ima posebno značenje za sve naše ljude. Za Vaskrs Srbi na Kosovu i Metohiji mole se za Vaskrs snage i slave srpske države. Mole se za to da srpska država i srpski narod budu dovoljno snažni i jaki da istraju u teškom vremenu u kome živimo i da složno izborimo to da na ovim prostorima ostanemo i opstanemo“.

Đurić je i Gračanici podsetio i na reči partrijarha Irineja da „Kosovo i Metohija ujedinjuje i vezuje sve Srbe ma gde živeli“.

„Zato ovde na Kosovu i Metohiji sa ljubavlju prema celom srpskom narodu i sa molitvama za to da snaga Srbije i slava Srbije vasrksne čestitamo svim građanima Srbije Vaskrs! Mir božji, Hristos Voskrese!“, kazao je Đurić, koji je u pratnji svojih saradnika i ministra za povratak Dalibora Jevtića i zamenika premijera Branimira Stojanovića noćas prisustvovao Vaskrošnjoj liturgiji.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022