Vesti
Religija

Đurić: Srbi sa KiM se mole da opstanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je pred vaskršnju liturgiju u Gračanici, da Vaskrs ima posebno značenje na Kosovu.
Đurić: Srbi sa KiM se mole da opstanu
Marko Đurić, Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić (Foto Kim)

On je kazao da se na ovaj veliki praznik Srbi sa Kosova mole za opstanak.

„Ovde na Kosovu i Metohiji Vaskrs ima posebno značenje za sve naše ljude. Za Vaskrs Srbi na Kosovu i Metohiji mole se za Vaskrs snage i slave srpske države. Mole se za to da srpska država i srpski narod budu dovoljno snažni i jaki da istraju u teškom vremenu u kome živimo i da složno izborimo to da na ovim prostorima ostanemo i opstanemo“.

Đurić je i Gračanici podsetio i na reči partrijarha Irineja da „Kosovo i Metohija ujedinjuje i vezuje sve Srbe ma gde živeli“.

„Zato ovde na Kosovu i Metohiji sa ljubavlju prema celom srpskom narodu i sa molitvama za to da snaga Srbije i slava Srbije vasrksne čestitamo svim građanima Srbije Vaskrs! Mir božji, Hristos Voskrese!“, kazao je Đurić, koji je u pratnji svojih saradnika i ministra za povratak Dalibora Jevtića i zamenika premijera Branimira Stojanovića noćas prisustvovao Vaskrošnjoj liturgiji.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020