Vesti
Religija

Đurić: Srbi sa KiM se mole da opstanu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je pred vaskršnju liturgiju u Gračanici, da Vaskrs ima posebno značenje na Kosovu.
Đurić: Srbi sa KiM se mole da opstanu
Marko Đurić, Branimir Stojanović, Dalibor Jevtić (Foto Kim)

On je kazao da se na ovaj veliki praznik Srbi sa Kosova mole za opstanak.

„Ovde na Kosovu i Metohiji Vaskrs ima posebno značenje za sve naše ljude. Za Vaskrs Srbi na Kosovu i Metohiji mole se za Vaskrs snage i slave srpske države. Mole se za to da srpska država i srpski narod budu dovoljno snažni i jaki da istraju u teškom vremenu u kome živimo i da složno izborimo to da na ovim prostorima ostanemo i opstanemo“.

Đurić je i Gračanici podsetio i na reči partrijarha Irineja da „Kosovo i Metohija ujedinjuje i vezuje sve Srbe ma gde živeli“.

„Zato ovde na Kosovu i Metohiji sa ljubavlju prema celom srpskom narodu i sa molitvama za to da snaga Srbije i slava Srbije vasrksne čestitamo svim građanima Srbije Vaskrs! Mir božji, Hristos Voskrese!“, kazao je Đurić, koji je u pratnji svojih saradnika i ministra za povratak Dalibora Jevtića i zamenika premijera Branimira Stojanovića noćas prisustvovao Vaskrošnjoj liturgiji.Ostale vesti

SPC i vernici obeležavaju Zimske zadušnice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
  • 06.03.2021
„Ličnost koja se ne može sagledati“
"Ličnost vladike Atanasija je toliko velika i jaka, da je ne možete sagledati“, naveo je, govoreći o upokojenom episkopu zahumsko-hercegovačkom, pesnik Žarko Milenković sa kojim se slaže i novinar Neđeljko Zejak. „Sveštenstvo, monaštvo, verni narod, posebno od vladike toliko voljena deca Кosova, Metohije i stare Raške uvek će pamtiti blaženopočivšeg Vladiku Atanasija kao našeg istinskog oca“, navodi se u saopštenju vladike Teodosija.
  • 05.03.2021
Sahrana vladike Atanasija u subotu
Penzionisani episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je preminuo od posledica zaraze koronavirusom, biće sahranjen u subotu, 6. marta na groblju manastira Tvrdoš u Trebinju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 05.03.2021
Upokojio se episkop Atanasije
Umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić) upokojio se večeras u trebinjskoj bolnici usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2.
  • 04.03.2021
Patrijarh Porfirije preventivno u izolaciji
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je u preventivnoj izolaciji zbog kontakta sa sveštenikom zaraženim koronavirusom, saopštila je SPC.
  • 03.03.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovo za nas nije samo geopolitičko pitanje, već i pitanje identiteta
Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj crkvi, pa ako hoćete, i našoj državi, ali i svim članovima naše crkve koji se nalaze širom Zemljinog šara, rekao je patrijarh srpski Porfirije u ekskluzivnom razgovoru za RTS. Naveo je da je referendum na Kosovu izvršen 1389. godine i da je Kosovo, ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih.
  • 03.03.2021