Vesti
Religija

Đurić: Dok je Božića biće i Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je paljenju badnjaka i večernjem bogosluženju u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom poručio da dok je Božića biće i Srba i Srbije na KiM.
Đurić: Dok je Božića biće i Srba na KiM
Marko Đurić u Kosovskoj Mitrovici (Foto printskrin RTS(

U severnom delu Kosovske Mitrovice veliki broj vernika prisustvovao je u hramu Svetog Dimitrija liturgiji, koju je sa sveštenstvom služio vladika Raško-prizrenski Teodosije. Među vernicima na liturgiji i paljenju badnjaka bio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je okupljenim građanima čestitao Badnje veče i srećne praznike, i poručio svim Srbima u zemlji i rasejanju da je važno da se neguju srpski običaji, jer kako je rekao, nema uspešnog naroda ukoliko se ne poštuje tradicija.

"Za Badnje veče sa Kosova i Metohije i stare Srbije šaljemo celom srpstvu čestitke i poruku da je važno da negujemo naše običaje jer je to ono što nas čini narodom", rekao je Đurić.

Ne možemo biti uspešan narod ukoliko ne poštujemo i ne negujemo ono što nas čini zajednicom, a Božić je jedan od najsvetijih i najvažnijih hrišćanskih pravoslavnih i srpskih praznika, rekao je on posle molitvenog obreda paljenja badnjaka, koji je u porti crkve predvodio episkop Teodosije.

Đurić je istakao da je ključ opstanka Srba na KiM sa Srpskom pravoslavnom crkvom istrajnost i izdržljivost.

"Ovde na KiM u staroj Srbiji posebno je važno da kažemo da je svaka godina pa i ova u kojoj se borimo za opstanak i u kojoj se molimo za to da uz podršku naše braće iz celog sveta ovde na KiM naš narod i crkva opstanu i budu jači, da smo uvereni u to da su istrajnost i izdržljivost našeg naroda zajedno sa našom crkvom ključ našeg opstanka na ovim prostorima i da ćemo nastaviti da kao država radimo na tome da na ovim zavetnim srpskim prostorima i u budućnosti ostanemo", rekao je Đurić.Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021