Đurđevdan u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu danas je obeležen Đurđevdan.

Podeli ovaj članak sa:
 • Đurđevdan u Prizrenu (Foto Kim)

Nekoliko desetina vernika prisustvovalo prazničnoj liturgiji i litiji oko hrama.

Današnji praznik posvećen Svetom Đorđu je i krsna slava vladike Teodosija koji je i služio liturgiju.

„Ovo je zaista veliki dan zato što je Sveti Georgije i zaštitnik ovog hrama i istovremeno krsna slava našeg episkopa . U ovoj višestrukoj radosti radujemo se i gospodu zbog toga što je gospod pokazao da svako stradanje biva pobeda i sveti Georgije je postradao Hrista radi. I tu pobedu svuda pokazuje kad god se desi neko stradanje silom vaskrsenja sve obnavlja, sve podiže i sve čini novim. Tako je i sa ovim hramom koji je samo pre nekoliko godina buo ruševina a sada je mesto gde se slavi gospod“, kazao je u besedi iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Pored vernika iz Prizrena i sa centralnog Kosova, prazničnoj liturgiji prisustvovali su i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić.

 

Ostale vesti

 • Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Manastir Devič proslavio ktitorsku slavu

  Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je arhijerejskom liturgijom koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva, javlja Radio Mitrovica Sever.

 • Obeležena slava u Lipljanu

  Obeležena slava u Lipljanu

  U crkvi posvećenoj Vavedenju presvete Bogorodice u Lipljanu obeležen je istoimeni pravoslavni praznik, Dan privremenog organa Opštine Lipljan i krsna slava pojedinih meštana. U prisustvu velikog broja dece i vernika, svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • ’’Naše je ono što damo drugima’’

  ’’Naše je ono što damo drugima’’

  „Probali smo da stignemo do nemoćnih i ostavljenih, do ljudi koji su bili u potpunoj izolaciji, bez kontakta sa bližnjima i bilo kakvim institucijama. Ta pomoć je bila često prva i jedina u sredinama gde se nije mogla organizovati zdravstvena zaštita na Kosovu i Metohiji“, kazao je dr Zvonimir Stašević iz Humanitarne organizacije „Sveti Jovan Milostivi“.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane