Vesti
Religija

Đurđevdan u Prizrenu

U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
Đurđevdan u Prizrenu
Obeležavanje Đurđevdana u Prizrenu (Foto Kim)

Obeležavanju Đurđevdana su uz prizrenske bogoslove prisustvovali i malobrojni vernici. Nakon liturgije je prerezan slavski kolač, posle čega je vladika Teodosije sa vernicima krenuo u svečanu litiju oko hrama.

"Svetog Georgija proslavlja cela crkva, pa evo i mi, ovde, u ovom gradu, iako u malom broju. Ali, Gospod nije u broju, Gospod je u sili. U malome se sila božja projavljuje. Upravo kroz slabe Gospod projavljuje moć i silu svoga svetog vaskrsenja. Naša srca su oradošćena današnjim praznikom", rekao je vladika Teodosije u besedi nakon liturgije.

Vladika je u čin sveštenika proizveo đakona Milana Stanojevića iz Orahovca.

"Neka bi Gospod dao svima nama radost u srcu zbog današnjeg praznika, svima koji slave, svim sveštenoslužiteljima, profesorima i učenicima naše Bogoslovije, našoj dragoj dečici sabranoj ovde i svima onima koji su hteli danas da budu ovde, ali zbog svih ovih prilika nisu mogli doći. Neka Gospod u njihova srca usadi radost neprolaznu i mir svoj. Onaj mir za koji je rekao: ’Mir svoj dajem vam’! Ne kako ga daje ovaj svet, nego onaj mir koji je dragoceniji od svega na ovom svetu i koji nam niko ne može uzeti", kazao je vladika Teodosije, završavajući besedu tradicionalnim "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse".

I u ostalim pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji je obeležen praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021