Vesti
Religija

Đurđevdan u Prizrenu

U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
Đurđevdan u Prizrenu
Obeležavanje Đurđevdana u Prizrenu (Foto Kim)

Obeležavanju Đurđevdana su uz prizrenske bogoslove prisustvovali i malobrojni vernici. Nakon liturgije je prerezan slavski kolač, posle čega je vladika Teodosije sa vernicima krenuo u svečanu litiju oko hrama.

"Svetog Georgija proslavlja cela crkva, pa evo i mi, ovde, u ovom gradu, iako u malom broju. Ali, Gospod nije u broju, Gospod je u sili. U malome se sila božja projavljuje. Upravo kroz slabe Gospod projavljuje moć i silu svoga svetog vaskrsenja. Naša srca su oradošćena današnjim praznikom", rekao je vladika Teodosije u besedi nakon liturgije.

Vladika je u čin sveštenika proizveo đakona Milana Stanojevića iz Orahovca.

"Neka bi Gospod dao svima nama radost u srcu zbog današnjeg praznika, svima koji slave, svim sveštenoslužiteljima, profesorima i učenicima naše Bogoslovije, našoj dragoj dečici sabranoj ovde i svima onima koji su hteli danas da budu ovde, ali zbog svih ovih prilika nisu mogli doći. Neka Gospod u njihova srca usadi radost neprolaznu i mir svoj. Onaj mir za koji je rekao: ’Mir svoj dajem vam’! Ne kako ga daje ovaj svet, nego onaj mir koji je dragoceniji od svega na ovom svetu i koji nam niko ne može uzeti", kazao je vladika Teodosije, završavajući besedu tradicionalnim "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse".

I u ostalim pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji je obeležen praznik Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022