Vesti
Religija

Đurđevdan: Slava mnogih i praznik sa najviše običaja

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici proslavljaju svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija. Đurđevdan će na Kosovu tradicionalo obeležiti još Goranci i Romi, ali uz svoje običaje. Ipak, radost zbog kraja zime i buđenja proleća svima je zajednička, kao i nada u plodnost stoke i dobre useve.
Đurđevdan: Slava mnogih i praznik sa najviše običaja
Sveti Đorđe (Foto Dimitris Vetsikas/Pixabay)

Praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba, tik uz Svetog Nikolu po broju svečara.

U Prizrenu se obeležava slava Sabornog hrama Svetog Georgija, a Đurđevdan je i krsna slava vladike raško-prizrenskog Teodosija.

Sveti Georgije, Đurđe ili Đorđe, kako ga Srbi zovu, se u ikonografiji predstavlja kao mladi vojnik sa oklopom, štitom i kopljem. Tek od Srednjeg veka se prikazuje na konju. On je aždaji, koja simbolizuje mnogobožačku silu čiji su vladari progonili hrišćane, zadao odlučujući udarac jer je ubrzo car Konstantin zaustavio progone i Milanskim ediktom 313. godine hrišćanstvo proglasio za zvaničnu crkvu u Rimskom carstvu. Zbog pobede nad mnogoboštvom, Svetog Đurđa zovu Pobedonosac.

Današnji dan se u narodu smatra i za granicu između zime i leta, ali i praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Na Đurdevdan se praktikuju mnogi običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje vodom u koju su bile potopljene lekovite biljke, ponegde i kupanje na reci još pre sunca.

U narodnim pesmama Đurđevdan je početak hajdukovanja protiv Turaka ("Đurđev danak, hajdučki sastanak").

Okupljanjem nekoliko hiljada Goranaca u selu Vranište kod Dragaša, nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, počeće obeležavanje Đurđevdana (Đurena) na Gori. To je i najznačajniji praznik u goranskoj zajednici, pa Goranci iz celog sveta tradicionalno dolaze u svoj zavičaj.

U prošlosti su se u danima oko Đurđevdana ugovarali brakovi, dok se to u poslednje vreme mnogo ređe čini. U goranskim mestima slavi se tri dana uz različite običaje i folklorne manifestacije kojima se obeležava kraj zime i početak proleća.

Sveti Đorđe se takođe se slavi i u katoličkim zemljama. Ovekovečen dok ubija aždaju, slavi se u Kanadi, Kataloniji, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Etiopiji, Gruziji, Grčkoj, Rusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Portugalu, a slave ga i gradovi - Istanbul, Ljubljana i Moskva.Ostale vesti

Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Danas je u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu počela šesta  Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.
  • 30.06.2022
Parastos na Gazimestanu:
Par hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali "Kosovo je srce Srbije". Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.
  • 28.06.2022
Okupljanje na Gazimestanu
Vernici polako pristižu na Gazimestan gde će biti služen parastos kosovskim junacima, javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta.
  • 28.06.2022
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
  • 28.06.2022
SPC i vernici obeležavaju Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najznačajnijih praznika, Vidovdan.

  • 28.06.2022
Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022