Vesti
Religija

Đurđevdan: Najlepši prolećni hrišćanski praznik

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici proslavljaju svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija. Đurđevdan će na Kosovu tradicionalo obeležiti još Goranci i Romi, ali uz svoje običaje. Ipak, radost zbog kraja zime i buđenja proleća svima je zajednička, kao i nada u plodnost stoke i dobre useve.
Đurđevdan: Najlepši prolećni hrišćanski praznik
Sveti Đorđe (Foto Dimitris Vetsikas/Pixabay)

Praznik svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, obeležava se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba, tik uz Svetog Nikolu po broju svečara.

Sveti Georgije, Đurđe ili Đorđe, kako ga Srbi zovu, se u ikonografiji predstavlja kao mladi vojnik sa oklopom, štitom i kopljem. Tek od Srednjeg veka se prikazuje na konju. On je aždaji, koja simbolizuje mnogobožačku silu čiji su vladari progonili hrišćane, zadao odlučujući udarac jer je ubrzo car Konstantin zaustavio progone i Milanskim ediktom 313. godine hrišćanstvo proglasio za zvaničnu crkvu u Rimskom carstvu. Zbog pobede nad mnogoboštvom, Svetog Đurđa zovu Pobedonosac.

Današnji dan se u narodu smatra i za granicu između zime i leta, ali i praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Na Đurdevdan se praktikuju mnogi običaji, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje vodom u koju su bile potopljene lekovite biljke, ponegde i kupanje na reci još pre sunca.

U prošlosti su se u danima oko Đurđevdana ugovarali brakovi, dok se to u poslednje vreme mnogo ređe čini. U goranskim mestima slavi se tri dana uz različite običaje i folklorne manifestacije kojima se obeležava kraj zime i početak proleća.

Sveti Đorđe se takođe se slavi i u katoličkim zemljama. Ovekovečen dok ubija aždaju, slavi se u Kanadi, Kataloniji, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Etiopiji, Gruziji, Grčkoj, Rusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Portugalu, a slave ga i gradovi - Istanbul, Ljubljana i Moskva.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023