Vesti
Religija

Đerđi: Majka Tereza će biti proglašena sveticom

Kosovski biskup Don Đerđi najavio je danas na božićnoj misi u katedrali u Prištini da će naredne godine Katolička crkva proglasiti Majku Terezu za sveticu.
Đerđi: Majka Tereza će biti proglašena sveticom
Katedrala Majka Tereza u Prištini (Foto Vikipedia)

Novoizgrađena katedrala u Prištini posvećena je upravo Majci Terezi.

"Sa najavom da će Majka Tereza sledeće godine biti proglašena svecem, sledeća godina je godina milosti, ne samo za nas, jer se Bogu možemo moliti i na engleskom," rekao je Đerđ, a prenose danas kosovski mediji.

Kada bi samo malo više ličili na Majku Terezi, bilo bi više jednakosti i situacija bi bila drugačija, dodao je on, rekavši i da mladi onda ne bi morali "da idu na kraj sveta da se bore", a da kad mržnje ne bi bilo, ni neka "nova Donjeta" ne bi "ostavila svoju porodicu", aludirajući na nedavno ubistvo devojke Donjete Pajaziti u Streočkoj planini.

Biskup je u svom govoru pozvao na "jedinstvo, dijalog i borbu protiv opakog zla", dodajući da je "stvorena komplikovana situacija u zemlji", što poziva na građansku odgovornost.

"To stvara anarhiju, građane ostavlja u mizeriji, zamrzava poštovanje prijatelja i čini sve građane tužnim, onemogućava državu," naglasio je ovaj biskup, dodajući da bez saradnje sa međunarodnom zajednicom nema budućnosti u, kako je rekao, "našoj zemlji".

Agneza Bojadžiu - Majka Tereza rođena je u Makedoniji, a čitavog svog života bavila se humanitarnim radom u siromašnim zemljama, pre svega u Indiji. Dobila je i Nobelovu nagradu za svoj rad sa siromašnima u siromašnim četvrtima indijskog grada Kalkute. Preminula je 1997., a beatifikovana je 2003. godine, što je prvi korak ka proglašenju svetim.

Očekuje se da će biti kanonizovana u Rimu, u septembru naredne godine.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022