Vesti
Religija

Dezinformacijama o virusu protiv crkve i zvona

Iz srpskog hrama Svetog Nikole u Prištini već nekoliko dana se čuju zvuci zvona visokog intenziteta u ime “borbe protiv korona virusa”, pišu albanski mediji. Komšije su uznemirene, navode oni, a stručnjak za bezbednost, Agim Musliu je objasnio da, ne samo da je reč o “primitivnom ruskom modelu” već i “provokativnom trendu”. Ovu vest su danas preneli brojni kosovski mediji, počev od javnog servisa RTK, novinske agencije Kosovapress, sve do portala Gazeta Ekspres, Telegrafi, Bota Sot… Iz Eparhjije raško-prizrenske su naveli da su pisanja ovih medija zlonamerna.
Dezinformacijama o virusu protiv crkve i zvona
Crkva Svetog Nikole u Prištini (Foto Kim arhiva)

“Zvuk zvona, uostalom, kao i molitva mujezina sa minareta 5 puta dnevno, ima prvenstveni cilj da podstakne na molitvu. Ovim pokazujemo solidarnost koju naša Crkva oseća za sve građane Kosova bez obzira na veru i jezik jer svi smo jednako ugroženi pandemijom. U vreme zvonjave zvona molimo se za sve bolesne širom sveta, za one koji se brinu o njima u bolnicama, i uznosimo molitvu Bogu da epidemija prestane i da se život vrati u normalne okvire“, saopštili su iz Eparhije Raško-prizrenske za CBS, osporivši navode u ovom tekstu.

U tekstu kosovskih medija se navodi i da “ranije nije bilo nikakvih reakcija na ritualne manifestacije koje su se dešavale u ovoj crkvi, ali da sada zvona toliko često zvone da to već predstavlja problem za stanovnike u naselju Taslidže, pozivajući se na neimenovanog stanovnika.

Agim Musliu, “bezbednosni ekspert”, ocenio je da ovo “nije samo primitivna ruska metoda, već i provokativni trend”.

“Svedoci smo namernog širenja dezinformacija iz Moskve u vezi sa humanitartnom katastrofom izazvanom virusom. Rusi čak ne štede ni svoje pravoslavne vernike samo kako bi preduzeli akcije koje njima odgovaraju. S druge strane, jasno je da ljudi iz srpske tajne službe cirkulišu kroz sve crkve, čak i kroz ovu. Posledično, gde je srpska tajna služba, tu je takođe i ruska tajna služba. Tako da se slobodno može zaključiti da je ovo posledica haosa iz Moskve. U svetu se zna da svuda gde su pravoslavne crkve tu je i jedan njihov agent”, kazao je on.

U tekstu se tako citira i neimenovani izvor, koji kaže da prema objašnjenju sveštenstva crkve „ovo se čini u ime borbe protiv korona virusa“. Takođe se navodi da je crkva u Jagodini “primenila ovu formu ‘lečenja’ zaraze oglašavanjem zvona u podne”.

“Na sajtu Srpske pravoslavne crkve nigde se ne mogu pronaći dokazi da je ovo zvanična forma lečenja korona virusa“ – zaključuje se u ovom tekstu.

Autori ovog teksta, međutim, nisu kontaktirali Eparhiju Raško-prizrensku kako bi dobili precizne odgovore o razlozima i načinu oglašavanju crkvenih zvona u pravoslavnim crkvama na Kosovu.

Iz Eparije Raško-prizrenske za CBS su naveli da su „iznenađeni i razočarani“ ovim tekstom, ističući da on „duboko prevazilazi najpristojnije granice profesionalnog novinarstva i predstavlja primer targetiranja Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji“.

Podsećaju da se „zvona nisu pojavila u Rusiji, već u Italiji u Kampanji u 5. veku i da se vekovima koriste ne samo za oglašavanje redovnih službi, već i u trenucima velikog stradanja, pomora ili druge tragedije, kako u pravoslavnom, tako i u rimokatoličkom i protestantskom svetu“.

“Ista praksa uvedena je i u zapadnim hrišćanskim, pre svega rimokatoličkim, sredinama širom sveta, od Amerike, Kanade, Francuske, do Australije i Filipina”, objašnjavaju iz Eparhije.

Kako je, iz Eparhije, objašnjeno za "CBS portal" zvonjava zvona, kao i pozivanje na molitvu sa minareta, regulisano je zakonodavstvom Kosova u decibelima.

“Svaki dobronamerni čitalac može sam da zaključi da hrišćanska zvona ne stvaraju nimalo veći zvučni efekat nego li molitve sa desetina džamija po većim gradovima. Zvona su deo civilizacije evropskog kontinenta na kome živimo i jako je loše da sa Kosova ide glas da ona nekome smetaju”, navedeno je u odgovoru.

Istaknuto je da je episkop Teodosije doneo odluku da se u crkvi Sv. Nikole u Prištini prestane sa češćim zvonjenjem “iako paroh prištinske stare crkve otac Saša Mitrović tvrdi da mu se niko od okolnih komšija nije požalio, a da su neki čak izrazili podršku”.

Eparhija je izrazila očekivanje da u vremenu humanitarne katastrofe, koja je zadesila ceo svet, neće više biti ovakvih članaka, kao ni “komentara neobaveštenih i nedobronamernih ‘eksperata’, već da će nas sve ovo najnovije stradanje podstaći na solidarnost, međusobno razumevanje i nadilaženje svih političkih i među-nacionalnih razlika, kojima, nije mesto u vreme kada imamo toliko obolelih, posebno starih lica”.

“U nevoljama uvek treba da budemo zajedno i pokažemo pre svega jedan komšijski duh i toleranciju jer živimo na prostoru gde vekovima postoje različite verske tradicije“, porućuju iz Eparhije Raško-prizrenske.

Eparhija je navela da su crkvena zvona podsetnik na molitvu vernicima i da će se, za vreme trajanja pandemije, zvona oglašavati “u svim parohijskim i manastirskim hramovima u periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa i trajanju od 5 minuta do okončanja epidemije.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023