Vesti
Religija

Deca iz Velike Hoče u Livnu dočekala Časni krst iz Jerusalima

Sedmoro dece iz Velike Hoče prisustvovalo je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u Crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Livnu, saopšteno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.
Deca iz Velike Hoče u Livnu dočekala Časni krst iz Jerusalima
Deca dočekuju Časni krst (Foto Odbor za pomoć KiM)

Liturgiju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, a njome je dočekan Časni krst iz Jerusalima, poklon SPC i srpskog patrijarha ovom hramu.

Deca iz Velike Hoče i njihovih pet pratilaca prisustvovali su ovom prazniku u organizaciji Odbora za pomoć.

„Danas se čuo dečiji glas i kosovske pesme u Livnu u kome sada možete Srbe na prste prebrojati, a bilo ih je nekada puno više. Pesme koje povezuje ista srpska sudbina, muke, stradanja ali i poštovanja krsta i želje da se čuje duh pravoslavlja“, poručio je danas predsednik Odbora, Milorad Arlov.

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji godinama se bavi humanitarnim radom i sprovodi brojne projekte povezivanja dece iz Republike Srpske i sa Kosova. Trenutno rade i na prikupljanju sredstava za izgradnju dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama „Podrži me“ i pozivaju sve, koji to mogu i žele, da pomognu završetak izgradnje ovog objekta.Ostale vesti

Prizrenska duhovna letnja škola na internetu
U ponedeljak 13. jula počinje Prizrenska duhovna letnja škola. Zbog epidemiološke situacije, umesto u Prizrenu i drugim sredinama, predavanja će se ove godine održati "na daljinu", odnosno putem interneta.
  • 10.07.2020
Vladika Grigorije: Isključiti nasilje, policija i demonstranti da se zagrle
Episkop diseldorfski i nemački Grigorije, komentarišući proteste, kaže da treba isključiti nasilje, da policija i demonstranti treba da prvaziđu jaz, da se zagrle i zamolio ih, da pre nego što upotrebe pendreke i kamenice, prethodno razmisle da su tamo možda njihovi susedi, rođaci, drugovi dece... Navodi da su opet na protestima i levi i desni, i oni koji brane ljudska prava i oni koji govore "Kosovo je srce Srbije", što znači da to nisu neprijatelji zemlje, kako se kaže, već ljudi koji čuvaju ustavni poredak naše države, kao i policajci.
  • 09.07.2020
Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020