Vesti
Religija

Danas su Sveti Vrači, Popović čestitao slavu lekarima

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Predsednik opštine Gračanica čestitao praznik zdravstvenim radnicima.
Danas su Sveti Vrači, Popović čestitao slavu lekarima
Ikona svetitelja

Praznik Sveti vrači proslavljaju brojne srpske pravoslavne porodice, a ovim svetiteljima posvećeni su i brojni hramovi. Jedan od najpoznatiji se nalazi u Zočištu u Metohiji.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Inače, prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Svetitelji su sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Iscelitelji Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Povodom lekarske slave Svetih Vrača Кozme i Damjana predsednik opštine Gračanica Srđan Popović upitio je čestitku svim zdravstvenim ustanovama, lekarima i svim radnicima koji te svetitelje slave kao zaštitnike svoje profesije.

„Uvaženi lekari, u svoje lično ime i u ime opštine Gračanica čestitam vam danas slavu profesije iskreno verujući da će vam Sveti Besrebrenici Кozma i Damjan dati snage da izdržite i ojača vam napore u borbi sa celokupnom epidemiološkom situacijom sa kojom se borimo svi zajedno. Na prvoj liniji odbrane pacijenata od Кovida 19 i na usluzi svima kojima je vaša pomoć neophodna dužni smo da vam odamo zahvalnost za nesebičan trud i nadljudske napore koje ulažete u svoj posao. Verujemo da će ova pošast uskoro biti iza svih nas i da ćemo nastaviti sa jačanjem zdravstvenog sistema i krenuti putem ubrzanog razvoja. Opština Gačanica biće na tom putu vaš pouzdan partner. Srećna vam slava i budite zdravi!“, poručio je u čestitki predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

 Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022