Vesti
Religija

Danas su Sveti Vrači, Popović čestitao slavu lekarima

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Predsednik opštine Gračanica čestitao praznik zdravstvenim radnicima.
Danas su Sveti Vrači, Popović čestitao slavu lekarima
Ikona svetitelja

Praznik Sveti vrači proslavljaju brojne srpske pravoslavne porodice, a ovim svetiteljima posvećeni su i brojni hramovi. Jedan od najpoznatiji se nalazi u Zočištu u Metohiji.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Inače, prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Svetitelji su sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Iscelitelji Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Povodom lekarske slave Svetih Vrača Кozme i Damjana predsednik opštine Gračanica Srđan Popović upitio je čestitku svim zdravstvenim ustanovama, lekarima i svim radnicima koji te svetitelje slave kao zaštitnike svoje profesije.

„Uvaženi lekari, u svoje lično ime i u ime opštine Gračanica čestitam vam danas slavu profesije iskreno verujući da će vam Sveti Besrebrenici Кozma i Damjan dati snage da izdržite i ojača vam napore u borbi sa celokupnom epidemiološkom situacijom sa kojom se borimo svi zajedno. Na prvoj liniji odbrane pacijenata od Кovida 19 i na usluzi svima kojima je vaša pomoć neophodna dužni smo da vam odamo zahvalnost za nesebičan trud i nadljudske napore koje ulažete u svoj posao. Verujemo da će ova pošast uskoro biti iza svih nas i da ćemo nastaviti sa jačanjem zdravstvenog sistema i krenuti putem ubrzanog razvoja. Opština Gačanica biće na tom putu vaš pouzdan partner. Srećna vam slava i budite zdravi!“, poručio je u čestitki predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

 Ostale vesti

Patrijarh Porfirije apeluje na mir
Patrijarh Porfirije služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru. Tom prilikom, patrijarh je u svojoj besedi istakao da je “danas više nego ikad potrebno da se molimo za mir, za našu braću i sestre na Kosvu i Metohiji”.
  • 01.10.2023
Vladika Ilarion o snazi krsta: Od prokletstva do blagoslova
Vikarni episkop patrijarha srpskog Ilarion služio je liturgiju u Pećkoj patrijaršiji povodom današnjem praznika Krstovdana. U svom obraćanju, on je istakao duboke duhovne poruke o snazi krsta i njegovom simbolizmu koji podseća na paradokse i duboke istine hrišćanske vere.
  • 27.09.2023
Jesenji Krstovdan - dobro je srediti kuću pred zimu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.

  • 27.09.2023
Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023