Vesti
Religija

Danas su Sveti Vrači, Popović čestitao slavu lekarima

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. Predsednik opštine Gračanica čestitao praznik zdravstvenim radnicima.
Danas su Sveti Vrači, Popović čestitao slavu lekarima
Ikona svetitelja

Praznik Sveti vrači proslavljaju brojne srpske pravoslavne porodice, a ovim svetiteljima posvećeni su i brojni hramovi. Jedan od najpoznatiji se nalazi u Zočištu u Metohiji.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Inače, prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao sveti Besrebrenici.

Svetitelji su sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu.

Iscelitelji Kozma i Damjan se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Povodom lekarske slave Svetih Vrača Кozme i Damjana predsednik opštine Gračanica Srđan Popović upitio je čestitku svim zdravstvenim ustanovama, lekarima i svim radnicima koji te svetitelje slave kao zaštitnike svoje profesije.

„Uvaženi lekari, u svoje lično ime i u ime opštine Gračanica čestitam vam danas slavu profesije iskreno verujući da će vam Sveti Besrebrenici Кozma i Damjan dati snage da izdržite i ojača vam napore u borbi sa celokupnom epidemiološkom situacijom sa kojom se borimo svi zajedno. Na prvoj liniji odbrane pacijenata od Кovida 19 i na usluzi svima kojima je vaša pomoć neophodna dužni smo da vam odamo zahvalnost za nesebičan trud i nadljudske napore koje ulažete u svoj posao. Verujemo da će ova pošast uskoro biti iza svih nas i da ćemo nastaviti sa jačanjem zdravstvenog sistema i krenuti putem ubrzanog razvoja. Opština Gačanica biće na tom putu vaš pouzdan partner. Srećna vam slava i budite zdravi!“, poručio je u čestitki predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

 Ostale vesti

Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021