Vesti
Religija

Danas su Mitrovske zadušnice

Danas su jesenje ili Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle srodnike i prijatelje. Ovoga puta biće obeležene u skladu sa propisanim pravilima i merama zaštite od epidemije kovid-19.
Danas su Mitrovske zadušnice
Ilustracija (Foto Kim)

Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra. Ovoga puta biće obeležene u skladu sa propisanim pravilima i merama zaštite od epidemije kovid-19.

Prema nezvaničnim saznanjima RTV Kim vernici će moći da izađu na groblja, ali bez većeg okupljanja i zadržavanja, nošenje hrane nije dozvoljeno.

Prema poslednjoj odluci Ministarstva zdravlja donetoj u nedelju, dozvoljeno je da građani učestvuju u verskim ceremonijama i aktivnostima u verskim objektima i van njih, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Takođe, u istoj odluci se i zabranjuje okupljanje više od 5 osoba na trgovima, u parkovima i drugim javnim mestima.

 

 Ostale vesti

Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021